Ga naar hoofdinhoud

Geen enkel detail gaat verloren in de nieuwe werkplaatsen van het Maritiem Museum Rotterdam

Rotterdam staat beter bekend als de grootste maritieme stad van Europa, inclusief de grootste haven van het continent. In deze stad is eveneens het Maritiem Museum Rotterdam te vinden. Dit is een scheepvaart- en havenmuseum in het centrum van de Zuid-Hollandse havenstad. Eerder was het museum bekend onder de naam Maritiem Museum Prins Hendrik. Het Maritiem Museum is sinds september 2014 gefuseerd met het naastgelegen Havenmuseum.

In het museum zijn oude maritieme werkplaatsen aanwezig. Hier kunnen vrijwilligers de verschillende historische schepen en stukken uit de museumcollectie onderhouden. Voorheen waren deze werkplaatsen uitsluitend toegankelijk voor het personeel. Dit betekende tegelijkertijd dat bezoekers van het museum de ambachten en werkzaamheden niet zelf konden ervaren. Reden temeer voor Bert Boer, algemeen directeur van het Maritiem Museum, en zijn team om daar verandering in te brengen.

Imposante toevoeging aan het maritieme hart van de stad

“Onze maritieme werkplaatsen waren voorheen exclusief bereikbaar, enkel bedoeld voor het onderhoud van onze museumcollectie historische schepen”, licht Boer toe. Maar met de ingrijpende metamorfose van de Leuvehaven in Rotterdam, waar de werkplaatsen zich bevinden, was er een moderne oplossing nodig die past bij de ambities van de locatie. Zodoende schakelde het museum de hulp in van System Integrator Visual Hardware Services. “Zij zijn onze vertrouwde AV-leverancier en wij zijn met hen in gesprek gegaan om te kijken wat de mogelijkheden waren.”

Rondom de haven van het Maritiem Museum is de afgelopen jaren een indrukwekkend bouwwerk verrezen: het Leuvepaviljoen. Dit gloednieuwe pand biedt onderdak aan twee horecagelegenheden en de eerdergenoemde werkplaatsen van het museum. “In het nieuwe paviljoen is een nieuwe ruimte voor publiekspresentatie toegevoegd”, vertelt Boer. Daar kunnen museumbezoekers vanaf heden de werkplaatsen in en zien zij de oude maritieme ambachten van dichtbij.

Combinatie van traditie en toekomst

Toch gaat het niet alleen om het vakmanschap van vroegere tijden. Ook de scheepsbouw van vandaag de dag wordt uitvoerig belicht in de nieuwe werkplaatsen. Met behulp van de grote, kristalheldere videoschermen toont het museum verschillende fragmenten van de scheepsbouw en het onderhoud van toen en nu. Volgens Boer versterkt de videowall het werk van de vrijwilligers in de werkplaatsen.

“Op de schermen kunnen bezoekers zien waar onze vrijwilligers op dat moment mee bezig zijn, bijvoorbeeld bij het onderhouden van een oud schip. En mochten ze even niet aan het werk zijn, dan worden de schermen ingezet om een levendige en leerrijke presentatie te tonen. Zo is er altijd iets te zien!”

Gedegen advies op maat

Vanwege de transformatie van de Leuvehaven en de werkplaatsen van het Maritiem Museum, vroegen zij Visual Hardware Services om advies. Deze System Integrator werkt al langer met het museum samen. Bram Keukelaar, directeur van Visual Hardware Services, licht het advies toe: “De nieuwe locatie van het Maritiem Museum is imposant dankzij het vele daglicht. Aan de andere kant betekent dit dat de geselecteerde videoschermen of AV-oplossingen hier genoeg tegenwicht voor bieden, waardoor we hebben gekozen om de schermen van LG toe te passen. Hier hebben we veel goede ervaringen mee.”

En wat zijn reacties van bezoekers wanneer ze de videowall voor het eerst ervaren? Volgens museumdirecteur Boer trekt het zeker weten de aandacht. “Bezoekers staan aandachtig te kijken. De combinatie van onderhoudswerk en verdiepende informatie brengen de werkplaatsen op een aangename en toegankelijke manier tot leven. Kom vooral zelf eens kijken aan de Leuvehaven, het hart van Rotterdam!”

Bijzonder en historisch project

Ook ontwerpbureau Kinkorn kijkt terug op een geslaagd project. Maarten Meevis, eigenaar bij Kinkorn: “Door continu films te tonen over de maritieme geschiedenis zorgt het museum ervoor dat er altijd iets is te doen. Tegelijkertijd leggen zij een relatie met de scheepsbouw zoals die zich op grote en kleine scheepswerven door de jaren heen heeft ontwikkeld.”

Het ontwerpbureau was verantwoordelijk voor het concept en het ontwerp voor de publiekstoegankelijke gebieden binnen de werkplaatsen. De getoonde films, die zijn samengesteld door filmmaker Menno Otten, maken hier eveneens onderdeel van uit. “We kijken met plezier terug op het totale proces”, zegt Meevis. “Ondanks de aanpassingen vanwege de coronapandemie heeft de levering door LG en de installatie door VHS nauwelijks vertraging opgelopen.”

Meer weten over onze producten?

Vul het contactformulier in voor meer informatie, we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

 

privacybeleid gelezen en goedgekeurd.

| Leestijd:

Over de auteur

LG