Ga naar hoofdinhoud

Grand Hotel Gooiland

Achtergrond

Er is niemand in Hilversum die Grand Hotel Gooiland niet kent. Het monumentale pand uit 1936 stond jarenlang te boek als het bruisende hart van de stad – het theater met hotel en bar was dé plek voor alles op cultureel gebied. Het gebouw met veel staal en grote ramen was voor die tijd buitengewoon modern. We spoelen door naar tachtig jaar later: het pand heeft de charme verloren die het ooit had. Philip Lamers ziet echter nog steeds het potentieel. Hij runt de evenementenzalen en het theater al, maar van het hotel blijft hij dromen. Als hij in 2017 de kans krijgt om het hotel over te nemen en het Gooiland te renoveren, grijpt hij die dan ook met beide handen aan. Zo kan hij er weer de hotspot van maken die het ooit was.

Uitdaging

Een dergelijke renovatie gaat niet zonder slag of stoot. Dat het een monumentaal pand is, maakt het proces er niet makkelijker op. Philip Lamers benadert meerdere partijen, waaronder LG, met de vraag of het mogelijk is om het pand niet alleen duurzaam te verwarmen maar ook zonder radiatoren – die passen immers niet in het ontwerp. Dit houdt onder andere in dat alle radiatoren moeten worden vervangen en dat airconditioning als hoofdverwarmer gaat functioneren. Waar iedereen zegt dat dat, in combinatie met het monumentale en dus onaantastbare enkel glas, praktisch onmogelijk is, durft LG de uitdaging wel aan.

LG krijgt de opdracht en benadert partner André Lam, installateur en eigenaar van Ecoklima. Ook hij durft de ongebruikelijke klus wel aan. Het is een mooi project, omdat het zo anders dan anders is: het gebouw heeft enkel glas, lijdt aan ouderdomskwaaltjes en kampt met veel tocht. 

Oplossing

De warmtepompen van LG vormen de ideale, duurzame oplossing voor deze klus. André gaat aan de slag en plaatst in totaal in 58 kamers lucht-lucht warmtepompen, oftewel units die ’s zomers koelen en ’s winters verwarmen. Daarnaast voorziet hij de grote conferentiezaal, van 1200 vierkante meter, en een aantal vergaderzalen van Multi-V warmtepompen, die energie uit de buitenlucht omzetten in warmte. Bovendien wordt ook met het design rekening gehouden: waar een split-unit per kamer een buiten- en een binnendeel nodig heeft, is de Multi-V het neusje van de zalm. Hier is geen hinderlijke bak aan de buitengevel van de kamer meer nodig. Dankzij de laatste techniek kan op één buitendeel tot wel 52 units worden aangesloten. In dit geval staan er drie buitendelen op het dak van Gooiland, die verbonden zijn met 58 kamers. Een niet alleen functionele, maar ook mooie oplossing.

Voordeel

Philip Lamers is blij dat hij de stap heeft genomen, hij is ervan overtuigd dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. Zijn enthousiasme over de prijs en apparatuur wordt versterkt door zijn goede ervaringen met de service van LG. De investering betaalt zich in de loop der jaren terug door de energie die het bespaart. Het hotel heeft niet meer te maken met radiatoren die dag en nacht aan staan, maar kan nu per kamer op afstand regelen of deze wel of niet verwarmd – of gekoeld – moet worden, en hoe. Daarbij wordt veel geautomatiseerd, zoals dagelijkse temperatuurresets, automatisch koelen wanneer het ’s zomers te warm wordt en automatische voorverwarming wanneer een kamer geboekt is. Dankzij de temperatuurbewaking, blijft een ongebruikte kamer minimaal 16 graden. Dat is een enorme energiebesparing ten opzichte van de 21 graden die het voorheen was.

Intussen blijft André nog even druk met installeren bij Gooiland. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de rest van de zalen, en ook het theater staat nog op de planning. Het succesverhaal is nog niet afgelopen.

Meer weten over onze producten?

Vul het contactformulier in voor meer informatie, we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

 

privacybeleid gelezen en goedgekeurd.

| Leestijd:

Over de auteur

LG