Ga naar hoofdinhoud

Alles wat je wilt weten over de Cello-technologie van LG

Wanneer je overweegt om over te stappen naar zonne-energie, wil je waarschijnlijk iets goeds doen voor het milieu. Tegelijkertijd is het besparen van energiekosten vaak een reden om te investeren in duurzame energie. Om het meeste uit je investering te halen, is een weloverwogen keuze voor de juiste zonnepanelen dan ook essentieel. Dat is echter nog best een uitdaging zonder kennis van alle PV-technologieën. Daarom neemt LG de innovatieve Cello-technologie eens onder de loep. Met twee Intersolar Awards in de pocket is de technologie baanbrekend te noemen. Maar hoe werkt deze technologie precies?

 

Cirkelvormige draden voor efficiënte energieopbrengst

Zonnepanelen met Cello-technologie maken in elke zonnecel gebruik van twaalf draden in plaats van de gebruikelijke 3 tot 5 geleiders. Fotonen die door zonlicht worden geabsorbeerd, kunnen op die manier via verschillende wegen stroom produceren in de zonnecellen. Hierdoor zijn panelen die gebruik maken van Cello-technologie minder kwetsbaar voor stroomuitval als gevolg van kleine scheurtjes. Bovendien hebben de draden een cirkelvormige in plaats van platte structuur. Handig, want hierdoor kunnen de cellen het licht efficiënter absorberen, omdat het wordt verstrooid over de cellen.

 

Optimaal rendement dankzij n-type cellen

Zonnecellen bestaan altijd uit silicium gecombineerd met een halfgeleider. Terwijl de meeste fabrikanten gebruik maken van p-type silicium, heeft LG bij de ontwikkeling van de Cello-technologie gekozen voor n-type silicium. Dat betekent dat fosfor de basis vormt van de cellen en er minder gebruik is gemaakt van borium. Hierdoor neemt het risico op Potential Induced Degration (PID) af. Met andere woorden: er is een kleinere kans dat ionen van het zonnepaneel terechtkomen in de zonnecellen. Hierdoor blijft de energieopbrengst van n-type zonnecellen ook op de lange termijn hoog, waardoor de cellen een stuk betrouwbaarder zijn.

 

Esthetisch en praktisch ontwerp

Naast een verbeterde bedrading en de keuze voor n-type zonnecellen, is bij Cello-technologie ook aan een optimaal design van de zonnepanelen gedacht. Zo is er gekozen voor een dubbelzijdige celstructuur, zodat de zonnemodules in staat zijn om energie te produceren aan zowel de voor- als achterzijde. Het versterkte frameontwerp garandeert een belasting tot 5400 Pa aan de voorzijde en een belasting tot 4000 Pa aan de achterzijde. Daarmee zijn de panelen geschikt voor 112 Psf aan sneeuwbelasting en 180 mph wind. De dunne bedrading van de panelen met Cello-technologie zorgt bovendien voor een uniforme uitstraling. Bij de LG NeON 2 Black modules is zelfs gekozen voor een volledig zwart uiterlijk, wat door veel huiseigenaren als een groot voordeel wordt gezien.


Dankzij al deze technologische snufjes kunnen zonnepanelen met Cello-technologie met 60 cellen evenveel energie opwekken als veel 72-cellige concurrenten. Bij de ontwikkeling van de LG NeON 2 modules is daarom gekozen voor uitvoering in 60 cellen, zodat je met minder ruimte op het dak evenveel energie kan opwekken. De 25 jaar garantie op product en prestatie garandeert bovendien ook op de lange termijn een optimaal rendement. De LG NeON 2 modules zijn dan ook een goede investering, wanneer je op de lange termijn de hand op de knip wilt houden.

| Leestijd:

Over de auteur

LG