Ga naar hoofdinhoud

Achter slot en grendel: veilige Hotel TV dankzij gesloten systeem

Het is de nachtmerrie van iedere hotelier: ontwaken met krantenkoppen die schreeuwen dat de persoonsgegevens van gasten op straat beland zijn. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar het gevaar zit in een klein hoekje. De smart-tv’s die massaal hun intrede doen op hotelkamers en in andere gastenverblijven, brengen namelijk een groot beveiligingsrisico met zich mee. Veel normale smart-tv’s maken gebruik van open software, waardoor kwaadwillenden ongewenst bij de inloggegevens en persoonlijke data van gasten kunnen komen. Niet alleen heb je dan heel wat aan je gasten uit te leggen, ook kun je de Autoriteit Persoonsgegevens op de stoep verwachten. Dat kan wel eens aardig in de papieren lopen. Om het risico op cyberaanvallen te verkleinen doe je er als hotelier dus goed aan je te verdiepen in de beveiliging van jouw smart-tv’s.

Het probleem bij veel smart-tv’s zit hem in het feit dat ze veelvuldig gebruik maken van open systemen. Dit wil zeggen dat de broncode van de gebruikte software openbaar is gesteld voor ontwikkelaars en andere techneuten. Handig, want het is hierdoor mogelijk de code naar eigen zicht te wijzigen zodat de software perfect aansluit op de wensen. Tegelijkertijd zorgt het openbaar maken van de broncode ook voor een groot risico; deze ligt nu namelijk voor cybercriminelen voor het grijpen. Het is voor hackers daardoor makkelijk om zwakheden in de code te traceren en zo het systeem te hacken om persoonsgegevens afhandig te maken, met alle gevolgen van dien.

Al met al een tamelijk technisch verhaal. Gelukkig is er voor hoteliers een eenvoudige oplossing: door te investeren in een smart-tv op basis van een gesloten systeem, verklein je het risico op cyberaanvallen aanzienlijk. Bij een gesloten systeem wordt de broncode niet vrijgegeven, waardoor het voor hackers een stuk lastiger wordt het systeem aan te vallen. Een voorbeeld van een gesloten systeem is LG WebOS, dat het uitgangspunt vormt van alle mid-range, high end en premium range Hotel TVs van LG. In feite is LG WebOS niets meer en niets minder dan een besturingssysteem dat ervoor zorgt dat je televisie werkt. Zodra je een Hotel TV van LG aanschaft, is WebOS automatisch geïnstalleerd zodat je direct met de televisie uit de voeten kunt. Doordat de broncode achter slot en grendel zit is het systeem minder gevoelig voor datalekken. Voordeel is bovendien dat het systeem continu wordt doorontwikkeld en je automatisch toegang krijgt tot de nieuwe updates. Zo kun je altijd rekenen op veilige televisie.

Nu vraag je je als hotelier misschien af of zo’n gesloten systeem geen beperkingen heeft als het gaat om de koppeling met je Content Management Systeem (CMS) of Property Management Systeem (PMS). Gelukkig is dit dankzij het gebruik van een open API geen enkel probleem. Deze API zorgt ervoor dat er veilig informatie uitgewisseld wordt tussen jouw televisie en het gekoppelde CMS of PMS, zonder dat de persoonlijke data van gasten in de televisie wordt opgeslagen. Door een koppeling te maken met het PMS kunnen gasten bijvoorbeeld eenvoudig vanaf hun televisie een hamburger met friet en cola bestellen, waardoor je zelfs tot in de hotelkamer mogelijkheid hebt tot upselling. Dankzij een integratie met het CMS kun je bovendien de gehele gastervaring naar een hoger niveau tillen, bijvoorbeeld door het toevoegen van een persoonlijk welkomstscherm of mooie slideshow.

Met een smart-tv op basis van een gesloten systeem kun je je gasten dus dezelfde service bieden als bij tv’s op basis van een open systeem. Het grote verschil is echter dat je je geen zorgen hoeft te maken over beveiligingslekken en andere cyberaanvallen, omdat de broncode achter slot en grendel zit. Op die manier kunnen niet alleen je gasten, maar ook jij met een gerust hart gaan slapen.

| Leestijd:

Over de auteur

LG