Ga naar hoofdinhoud

Alle ogen op de trends in LED displays voor de komende jaren

De LED-display markt ontwikkelt zich in een razendsnel tempo en is continu in beweging door de nieuwste technologieën. Reden temeer voor Ben Moors, Business Development Manager, LED-displays Business Solutions bij LG Electronics om een aantal belangrijke trends samen te vatten. Want wat kunnen we de komende jaren verwachten?

Volledige focus: de narrow pixel pitch

LED panelen zijn opgebouwd uit afzonderlijke pixels. Hoe dichter deze pixels op elkaar staan, des te korter wordt de kijkafstand. Dit noemen wij ook wel pixel pitch. Een LED videowall bestaat vervolgens uit meerdere LED panelen die samen één geheel vormen. Dit beperkt zich niet alleen tot een rechthoekige videowall, maar kan in diverse creatieve vormen worden opgesteld met afwijkende beeldverhoudingen en resoluties.

Naast de bestaande SMD-techologie zien we steeds meer nieuwe technologieën die het mogelijk maken om de pixel pitch te verkleinen. In vakterm heet dit Narrow Pixel Pitch. Dit is bij uitstek geschikt voor indoor toepassingen, waarbij de beeldkwaliteit, kijkafstand en resolutie van belang zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boardrooms, publieke ontvangstruimtes, hotellobby’s en control rooms. Eveneens in de retail en experience rooms is er steeds meer vraag naar deze oplossingen.

“Doordat de technologie zich blijft verbeteren, wordt het mogelijk om pixels dichter op elkaar te plaatsen. Dit zorgt voor een hogere resolutie op een veel korteren kijkafstand. Dat past ook bij de hoogwaardige content die merken tegenwoordig creëren om hun merkwaarden uit te stralen.”

Creatieve vrijheid: transparant LED en virtual studio’s

Steeds vaker zijn bedrijven op zoek naar het ‘wow’-effect om de aandacht van de bezoeker of klant te krijgen. Hierbij is niet alleen de content cruciaal, maar ook hóe het wordt getoond. Gebogen LED-videowalls, -plafonds of -vloeren, en vooral transparante LED, zijn steeds meer in opkomst.

Transparante LED is een unieke oplossing die wordt aangeboden door LG en is eenvoudig te installeren op een bestaande glaswand. Hierdoor neemt het geen extra ruimte in beslag. Wanneer de tranparante LED-wall is uitgeschakeld, kijk je dwars door het raam heen. Eenmaal ingeschakeld, dan gaat er een visuele wereld open en wordt de bezoeker telkens verrast. Deze trend zien we steeds vaker terug bij ontvangstruimtes en entrees, en bij gebouwen langs zichtlocaties.

“Transparant LED-schermen worden dankzij hun samenstelling eenvoudig bevestigd aan een raampartij. Hierdoor hebben ze geen metalen constructie nodig, nemen ze veel minder ruimte in beslag en kunnen bedrijven het publiek op een unieke wijze verrassen”, zegt Moors. “Daarom zetten steeds meer bedrijven in op transparant LED, bijvoorbeeld in de automotive sector. Terwijl de buitenwereld content op ieder moment kan zien door de ramen heen, blijft het zicht vanaf de achterkant rustig. Dat maakt het een interessante investering.”

LED-displays spelen eveneens een belangrijke rol bij de productie van videocontent. Door de schermen te verwerken in een virtual studio, krijgen merken creatieve vrijheid én een gemakkelijk aan te passen set-up. Moors: “Zeker tijdens de pandemie waren bedrijven en merken op zoek naar praktische en kwalitatieve manieren om events te hosten of video’s op te nemen. Zodoende is de populariteit van de virtual studio enorm gestegen.”

Blijven bewegen: dynamische, real-time content

Stilstaande plaatjes maken steeds vaker plaats voor bewegende beelden. Niet alleen is het zo eenvoudiger om content in real-time aan te passen; het is een andere manier om de aandacht te grijpen. Volgens Moors is dat bijvoorbeeld terug te zien in de retailsector, waar etalages steeds vaker zijn voorzien van LED-walls en andere oplossingen om collecties, socials en aanbiedingen te promoten. Ook zijn dynamische vormen, zoals curved LED, daarbij een belangrijke trend.

Eveneens is de overstap naar LED-oplossingen zichtbaar binnen de reclamewereld. Moors: “De ontwikkelingen op gebied van LED-technologie blijven zich opvolgen en het wordt steeds aantrekkelijker om de bestaande LCD-videowall te vervangen door een LED-wall. Vaak bestaat het beeld dat dit hoge kosten met zich meebrengt en de installatie complex is. Echter, in tegenstelling tot de LCD-videowall, behoeft een LED-wall amper tot geen onderhoud. Tegelijkertijd is de levensduur vele malen langer en zijn storingen vaak sneller en eenvoudiger ter plaatse op te lossen. Fabrikanten, zoals LG, springen hier ook op door de klant te ontzorgen en een kant-en-klare oplossing te bieden, bijvoorbeeld met onze All-in-One LED-walls.”

Met eigen ogen ervaren: de LG showroom in Amstelveen

LG Business Solutions is constant bezig met de nieuwste innovaties op het gebied van indoor- en outdoor toepassingen. Om die oplossingen tastbaarder te maken, heeft LG een eigen showroom in Amstelveen. “Hier laten we vrijwel letterlijk alle mogelijkheden van ons portfolio zien, zoals ons indrukwekkende transparant LED-display.”

Meer dan ooit zijn beeldschermen bepalend voor de klant- en merkervaring van elk bedrijf. “Daarom nodigen we jou van harte uit in onze showroom in Amstelveen om kennis te maken met de laatste trends en ontwikkelingen in ons vakgebied. Recentelijk hebben we de showroom volledig verbouwd, dus het is zeker een bezoek waard”, besluit Moors.

Ben je benieuwd hoe de LED-technologie van LG binnen jouw bedrijf het verschil kan maken? Onze experts helpen je graag verder. Neem hier contact met ons op.

| Leestijd:

Over de auteur

LG