Ga naar hoofdinhoud

De kunst van display gebruik in musea

Het jaar 2020 zal voor altijd bekend staan als het jaar dat de wereld op slot ging. Digitalisering maakte een grote sprong voorwaarts. Nu alles in 2022 weer open is, zoeken bedrijven uit hoe ze het beste kunnen meebewegen met de nieuwste technologische ontwikkelingen. Zo is het tegenwoordig in musea meer dan normaal dat social media en digitale ervaringen invloed hebben op de bezoekerservaring. De nieuwste technologie wordt zelfs verwacht en musea dienen interactie met het publiek te stimuleren. Maar hoe kunnen musea dit het beste aanpakken?

In de kunstwereld is de digitale ervaring tegenwoordig een verlenging van het museum bezoek. De bezoeker wil niet meer alleen naar stilstaand beeld kijken. De aandacht van het publiek vasthouden is een kunst. Het is de taak van musea om erachter te komen hoe ze deze aandacht het beste kunnen vasthouden. Hier zijn uiteraard diverse manieren voor; denk aan social media gebruik, lokale evenementen en het gebruik van hashtags. Daarnaast is het essentieel dat musea deze digitalisering consistent implementeren in het museum zelf.

Door de jaren heen, voorafgaand aan de pandemie, zijn er al veel technologische veranderingen doorgevoerd in musea. Denk aan digitale plattegronden of een korte uitleg op een scherm over de exposities. Tegenwoordig zijn er veel meer opties, met name op het gebied van displays. Denk aan grote, heldere schermen met touchscreen of transparant OLED. De bezoekers hebben zo meer interactie met de expositie, en dit voegt een modern effect toe. Op deze schermen kunnen tentoonstellingen bijvoorbeeld worden toegelicht, en hoogtepunten en routekaarten worden getoond.

Alles vertelt een verhaal

Niet alleen de manier waarop informatie over het museum zelf wordt opgedaan heeft een upgrade gekregen, maar ook de expositie zelf. Zo wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van beeldschermen om de juiste sfeer te creëren in de diverse ruimten. Flexibele curved displays worden bijvoorbeeld gebruikt om de bezoeker een ongeëvenaarde ervaring te bieden. Deze schermen kunnen worden vervormd tot een boog of cilinder zonder enig kwaliteitsverlies.

Het is ook mogelijk om een digitale vloer te plaatsen. De vloer kan diverse illusies creëren die de bezoeker laat opgaan in de omgeving. En geen paniek als het druk is op één plek, want deze schermen kunnen tot wel 2500 kg per vierkante meter dragen. Daarnaast komt het gebruik van transparante, automatische OLED deuren vaker voor. Op de deuren kan uitleg, een illustratie of een bericht staan voor de bezoeker om de aandacht te trekken.

Al deze innovaties zorgen voor razendsnelle veranderingen in de musea industrie, en toch is dit nog maar het begin. Met de snelheid van nieuwe innovaties, is er geen twijfel mogelijk dat de museum ervaring zal blijven veranderen. Het gebruiken van displays en aandacht besteden aan wat op deze displays wordt getoond, is een goede eerste stap. Kijk bijvoorbeeld naar het Stedelijk Museum Amsterdam die samen met LG het entreegebied van het museum gastvrijer, zichtbaarder een aantrekkelijker heeft gemaakt. Er is gebruik gemaakt van LG’s High Brightness Video Wall en Ultra HD-schermen om de gasten op een aantrekkelijke manier te informeren.

| Leestijd:

Over de auteur

LG