Ga naar hoofdinhoud

De voorsprong van LED-technologie

De afgelopen tijd hebben we besproken wat LED-oplossingen uniek maakt. We hebben gekeken naar de technologie van LED, enkele populaire LED-oplossingen in diverse markten en de micro LED-technologie. Een onderdeel dat we inhoudelijk nog niet hebben toegelicht is de schaalbaarheid, die de technologie echt een voorsprong geeft.

 

De LED-technologie is zo flexibel dat het aan veel verschillende behoeften kan worden aangepast. LED-oplossingen voor binnen en buiten brengen levendige kleuren en betrouwbaarheid in zeer verschillende gebruikscases. Zo is transparante LED heel anders dan LED voor een videoconferentie systeem, maar beide oplossingen zijn het meest geschikt voor hun eigen gebruiksmoment. Een andere manier waarop de flexibele technologie naar voren komt is in modulaire oplossingen.

 

Waarom zou je kiezen voor modulaire schermen?

Modulaire oplossingen zijn in het leven geroepen om klanten alle voordelen van LED te laten ervaren: zowel het op- als afschalen van schermen wordt hierdoor mogelijk. Zo kunnen gebruikers een Full HD of UHD-wand zonder randen of naden bouwen, die precies zo groot is als nodig wordt geacht. Bij veel gebruiksdoeleinden is het uitsluiten van onderbrekingen in schermen van toegevoegde waarde. In 2020 zijn we meer met beeld bezig dan ooit tevoren. De veelbesproken "beeld-moeheid" heeft verschillende oorzaken: een daarvan is dat het moeilijk is om gezichtsaanwijzingen of lichaamstaal af te lezen via een scherm. Grote naadloze schermen kunnen helpen om videoconferenties persoonlijker en comfortabeler te laten voelen, omdat de deelnemers aan een vergadering elkaar duidelijk kunnen zien zonder dat ze worden afgeleid.

 

Het naadloze beeld is ook belangrijk wanneer gegevens zonder onderbreking moeten worden overgebracht. Controlekamers zijn hiervan een goed voorbeeld, maar dit is niet de enige omgeving die het zich niet kunnen veroorloven om gegevens of beeld te laten onderbreken door een naad tussen de panelen. Veel financiële bedrijven maken gebruik van enorme schermen met diverse informatie die realtime worden bijgewerkt. Ook zij willen niet afgeleid worden door randen tussen de verschillende schermen.

 

Schaalbaarheid door modulair ontwerp

De uitdaging bij grote beeldschermen is de complexe installatie en het gelijktijdig functioneren van deze grote schermen. Ook daarin is LED-technologie vooruitstrevend. Dit jaar bracht LG de LED Bloc uit, die gebruik maakt van de meest moderne LED-technologie in een modulaire oplossing. Eenvoudig gezegd betekent deze oplossing dat klanten beeld kunnen weergeven op een scherm zo groot als de beschikbare ruimte. Denk aan een auditorium met een videowand van gordijn tot gordijn of een luchthaven waar muren tot aan het plafond worden voorzien van schermen met sfeerbeelden of (commerciële) boodschappen.

 

Er zijn een paar belangrijke factoren die dit soort schaalbaarheid mogelijk maken. Elk paneel wordt draadloos aangesloten, waardoor de installatie eenvoudig is en het aantal storingspunten tot een minimum wordt beperkt. De gegevens worden draadloos overgedragen, waardoor niet alleen de wirwar van snoeren achter de vele beeldschermen wordt beperkt, maar het CMS ook het hele beeldscherm als één enkel beeld kan weergeven. Dit wordt gerealiseerd door een AI-geactiveerde processor.

 

Deze innovaties hebben een aantal voordelen die de LG Bloc kostenefficiënter maakt om te installeren en te laten functioneren. Het verminderen van de bekabeling en de distributieapparatuur zorgt voor een kostenefficiënte installatie. Door de aangescherpte content verdeling is er één beschikbare ingang, in tegenstelling tot de afzonderlijke modules van een videowall met meerdere ingangen. Dat betekent dat er een veel minder krachtige unit nodig is om deze aan te sturen, waardoor er minder stroom nodig is voor het tonen van de content.

 

De modulaire ROI op lange termijn

De voordelen van de modulaire technologie betalen zich terug gedurende de levensduur. De 4-in-1 LED heeft minder stroom nodig dan de 3-in-1 en biedt bovendien een betere wit tint, hogere helderheid en scherper contrast. (Voor meer informatie over de 4-in-1 verwijzen we je graag naar de vorige blog). Een ander groot voordeel is het systeem waarin de schermen tot één groot scherm worden gevormd. Deze kan strak tegen de wand worden geplaatst. Door het modulaire karakter van de panelen is het eenvoudig om één paneel uit te wisselen als er een mogelijke reparatie of vervanging nodig zou zijn.

 

Het prijsverschil tussen de LCD- en LED-technologie begint zich al te sluiten. LED-technologie vraagt om een investering, deze betaalt zich echter in de loop van de levensduur lang en breed terug. Door de gebruiksvriendelijke installatie en eenvoudige onderhoud, het lagere stroomverbruik en het verdubbelen van de verwachte gebruiksuren ten opzichte van LCD, hebben de modulaire LED-displays zoals de LG Bloc een goede prijs-kwaliteit verhouding.

 

Rutger Schaap en Ryszek van Puyenbroeck zijn LG's LED Sales Managers voor de Benelux. Zij werken samen met klanten om de beste oplossing te vinden voor hun behoeften en duurzaamheidsstrategieën op lange termijn. Zij geven graag deskundig advies en begeleiding voor best-in-class LED-displays.

| Leestijd:

Over de auteur

LG