Ga naar hoofdinhoud

De zon houdt van Amsterdam

Je denkt misschien dat Amsterdam winderig en regenachtig is, waardoor het moeilijk is om successen te boeken op het gebied van zonne-energie. Er is natuurlijk zon, echter kan de opbrengst van zonnepanelen worden verbeterd. De gemeente Amsterdam wil het proces van verduurzaming gaan versnellen. Niet alleen om te voldoen aan internationale normen, maar ook om de stad toekomstbestendig te maken. Amsterdammers die op lange termijn geld willen besparen en iets positiefs willen doen voor het milieu, kunnen profiteren van diverse subsidies.

 

20 procent minder energieverbruik

Amsterdam heeft indrukwekkende ambities als het gaat om het opwekken van duurzame energie. Zo wil de gemeente in 2020 het energieverbruik per inwoner met 20 procent verminderen ten opzichte van 2013.
Amsterdammers kunnen gratis energieadvies krijgen en daarnaast hebben zij de mogelijkheid om goedkope leningen of subsidies aan te vragen waarmee ze duurzame projecten kunnen bekostigen. Deze maatregelen zijn bedoeld voor het verduurzamen van bestaande woningen, het verminderen van het energieverbruik van bedrijven, sportclubs, scholen en maatschappelijke organisatie en om energiezuinige bouw te stimuleren.

 

20 procent meer duurzame energie

Het zelf opwekken van duurzame energie met behulp van zonnepanelen is niet alleen groener, maar ook goedkoper dan het inkopen van energie uit het net. Amsterdam heeft het doel gesteld om het aantal huishoudens dat gebruik maakt van zonne-energie in 2020 op te voeren tot 80.000 en in 2040 tot 450.000. Naast de subsidies en gratis advies zijn veel van de eisen vereenvoudigd of versoepeld waarmee de drempel tot duurzaamheidsmaatregelen wordt verlaagd.

Als vertegenwoordiger van de Vereniging van Eigenaren, eigenaar of huurder beschik je over de mogelijkheid om zonnepanelen te laten installeren. Als huurder moet je eerst de mogelijkheden met de verhuurder bespreken. Sommige woningcorporaties moedigen huurders zelfs aan om zonnepanelen te installeren. Is een dak niet geschikt voor zonnepanelen, dan is het mogelijk om te investeren in zonne-energie via een van de verschillende zonne-energiecoöperaties, zoals de Amsterdamse zoncoalitie, een samenwerking tussen coöperaties, energieleveranciers en installateurs.


Meer informatie:
Dak voor de Stad subsidie
Gratis energieadvies of advies zonne-energie

 

Referenties:

“Policy: Renewable energy.” City of Amsterdam. Web: https://www.amsterdam.nl/en/policy/sustainability/renewable-energy/
“Sustainable Living.” City of Amsterdam. Web: https://www.amsterdam.nl/en/housing/sustainable-living/
“Amsterdam Sun”. Google. Web: https://www.google.com/search?rlz=1C1GCEV_en__865__865&biw=1680&bih=907&tbm=isch&sxsrf=ACYBGNTkwXdTFx7SreHAj7q4jjy6BtQ3vg%3A1573047221890&sa=1&ei=tcvCXbOANoT76QTsrqmwCA&q=Amsterdam+Sun&oq=Amsterdam+Sun&gs_l=img.3..35i39j0i19l9.53777.57701..58127...0.0..0.61.212.4......0....1..gws-wiz-img.......0j0i30.FXmEfU0ERHs&ved=0ahUKEwjzroDH2dXlAhWEfZoKHWxXCoYQ4dUDCAc&uact=5

| Leestijd:

Over de auteur

LG