Ga naar hoofdinhoud

De zon houdt van Rotterdam

Rotterdam heeft veel potentie op het gebied van zonne-energie. Dit is mede te danken aan de 18,5 km2 platte daken die de stad heeft – dat is 79 procent van het totale dakoppervlak! Platte daken zijn ideaal voor het opwekken van zonne-energie. Rotterdam wil de opwekking van zonne-energie dan ook aanzienlijk verhogen. De opbrengst van Rotterdamse zonne-energie moet toenemen van 20 megawatt (MW) in 2018 naar 150 MW in 2022. Tienduizenden huishoudens kunnen hiermee van stroom worden voorzien. In 2030 zou dit zelfs 1000 gigawatt (GW) moeten zijn, wat overeenkomt met het stroomverbruik van 300.000 huishoudens. De gemeente Rotterdam zet zich samen met bewoners, bedrijven en instellingen in voor schonere energie. De gemeente wil ervoor zorgen dat meer mensen uit Rotterdam gebruik kunnen maken van zonne-energie. Dit doen ze door de voordelen zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor inwoners.


Startnota Versnelling Zonne-energie

Rotterdam wil toonaangevend worden op het gebied van zonne-energie. Op deze manier wil de gemeente de ambitie realiseren om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De Startnota Versnelling Zonne-energie geeft inzicht in waar Rotterdam nu staat als het gaat om het opwekken van zonne-energie, wat de potentie is en welke stappen door verschillende stakeholders genomen kunnen worden om die potentie te benutten.

 

Hoeveel subsidie krijg ik in Rotterdam?

Via de website Energie Subsidiewijzer kan je te weten komen hoeveel subsidie in Rotterdam je kunt krijgen voor het installeren van zonnepanelen.

Terugvordering btw

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kan je zowel op de aankoop als op de installatie (21%) btw terugvorderen. Er zijn verschillende bedrijven die aanbieden om de aangifte tegen een vergoeding te regelen, maar het terugvorderen van btw kan eenvoudig zelf geregeld worden:

  • Registreer je als ondernemer bij de Belastingdienst.
  • Dien de btw-aangifte in over het kwartaal waarin je de zonnepanelen hebt gekocht.
  • Geef je rekeningnummer voor de btw-teruggave door aan de Belastingdienst via het formulier ‘wijzig rekeningnummer ondernemers’. Je vindt dit formulier bij ‘overige formulieren’.
  • Doe in dat jaar een verzoek om vrijstelling van administratieve verplichtingen met ingang van 1 januari van het volgende jaar.

 

Informatiepunt Duurzaam Rotterdam

Bij vragen over duurzaamheid kun je gratis contact opnemen met het Informatiepunt Duurzaam Rotterdam.

 

Referenties

Duurzaamheidsvraag - Gemeente Rotterdam. Web: https://www.rotterdam.nl/loket/duurzaamheidsvraag/
Terugvordering btw. Woonwijzerwinkel. Web: https://www.woonwijzerwinkel.nl/product/btw-pv/
Zonne-energie. Gemeente Rotterdam. Web: https://www.010duurzamestad.nl/thema/zon/?filter=1502449868-5
Energie. Gemeente Rotterdam. Web: https://www.010duurzamestad.nl/nieuws/meer-wind-en-zonneenergie/
Rotterdam wil meer zonne-energie en windenergie opwekken. Gemeente Rotterdam. 23 september 2019. Web: https://www.010duurzamestad.nl/thema/energie/?filter=1502449868-1
Rotterdam beweegt naar 100% groene energie. Gemeente Rotterdam. 14 oktober 2019. Web: https://www.010duurzamestad.nl/nieuws/rotterdam-groene-stroom/
Rotterdam vormt klimaatalliantie met honderd bedrijven. Gemeente Rotterdam. 10. mei 2019. Web: https://www.persberichtenrotterdam.nl/bericht/2814/Rotterdam-vormt-klimaatalliantie-met-honderd-bedrijven/

 

| Leestijd:

Over de auteur

LG