Ga naar hoofdinhoud

Digitale evolutie: de verbetering van beelddragers

Door de decennia heen zijn winkeliers en instanties steeds creatiever geworden in de manier waarop ze (reclame)informatie uithangen. Van simpele geverfde borden, via knipperend neonlicht, naar de meer recente bewegende beeldschermen: boodschappen worden steeds rijker aan informatie en steeds mooier overgebracht. Hoewel het misschien niet meteen opvalt, is er ook de laatste jaren nog genoeg geïnnoveerd op het gebied van digital signage.

Winkeliers en retailers lijken zich de waarde van de digitale beelddrager steeds beter te beseffen. Volgens Futuresource steeg het gebruik van de high-brightness beeldschermen tussen 2017 en 2018 met maar liefst 120 procent. Dat komt vooral ook door de interactiviteit die schermen tegenwoordig bieden. Klanten en bezoekers kunnen bijvoorbeeld bestellingen plaatsen op een digitaal scherm. In high-definition. Welkom bij McDonalds!

“De schermen kunnen tegenwoordig ook alles aan”, zegt Yoni Matser, Key Account Manager bij LG Business Solutions. “Van regen tot hitte, ook stof is geen probleem meer. De schermen zijn tegenwoordig zelfs tegen splinteren beveiligd.” Investeren in een high-def beeldscherm is daarmee een stuk minder risicovol geworden.

De (reclame)uitingen komen door geavanceerde technologie ook beter uit de verf: “De komst van Ultra HD (4K) moedigt content creators aan om uitdagende projecten aan te nemen.” Retailers durven creatiever te zijn met verschillende formaten. Afwijkende formaten stellen winkeliers bijvoorbeeld in staat elk ongebruikt hoekje van hun winkel als reclamebord te gebruiken, bijvoorbeeld met een display in een etalage of boven een ingang.

Interactief en intelligent
De laatste jaren werden digitale displays vooral interactiever en intelligenter. Ontwerpers en marketeers zetten babystapjes om te herkennen wie de schermen passeren, om zo hun uitingen aan de persoon aan te kunnen passen. Stel je voor: een computer ziet iemand langslopen die een baseballpet draagt. Je zou dan automatisch een sportfilmpje af kunnen spelen. Iets praktischer zijn instanties die bij drukte voortaan in staat zijn om op basis van data, in real-time zicht te bieden op situaties. Sensoren zien bijvoorbeeld dat het druk is op de weg. Aan de hand van digital signage kunnen autogebruikers geïnformeerd worden over alternatieve routes.” Met de nieuwste technologieën en gebruik van megasnel 5G internet, zijn de mogelijkheden voor content creators eindeloos.

| Leestijd:

Over de auteur

LG