Ga naar hoofdinhoud

Drie trends op de werkvloer en hoe je ze kan invullen

De manier waarop we werken verandert, in elke sector, overal ter wereld. Het is één van de effecten van een steeds bredere globalisering. Je kunt uren discussiëren over inflatie, ongelijkheid, de mobiliteit van goederen en over talent, maar de dagelijkse werksituatie is de grootste verandering die meekomt met de globalisering, ook bij kleine lokale bedrijven.

Om te beginnen werken we veel flexibeler. We proberen zoveel mogelijk uiteenlopende talenten samen te brengen om in teamverband tot de beste resultaten te komen. Dat maakt dat we vaker meetings plannen met alsmaar meer mensen vanop verschillende locaties. We bellen niet gewoon eventjes in voor een geplande meeting, maar we willen ook last minute nog snel een call met onze collega’s kunnen opzetten om nog vlug wat te brainstormen, op zoek naar een geniaal idee of om nog even iets af te toetsen. Die flexibele manier van samenwerken komt tot een moment waarop meer mensen vanop afstand werken, wat maakt dat we nog meer vanop verschillende locaties de handen in elkaar willen slaan. 

Interactievere meetings

Videocalls met een waaier aan technische snufjes om beter samen te werken, zijn een absolute must. Tot zo’n vijf jaar geleden werkten veel bedrijven nog met gratis accounts op videochatwebsites. Vandaag gebruiken ze videoconferencingtools waarmee je je scherm kan delen en bijzonder pragmatisch kunt samenwerken. Het populaire In-cell Touch digital board van LG voldoet aan alles om die trend in te vullen. Het werkt ongeveer als een tablet waar meerdere gebruikers op aan de slag kunnen om zo samen de inhoud van een project in real time te kunnen aanpassen. Dit soort meetings wordt alleen maar interactiever in de toekomst: Futuresource voorspelt een stijging van 8 procent op de markt van interactieve schermen tegen 2022 met als gevolg een daling in de verkoop van niet-interactieve schermen.

Maatwerk is een andere belangrijke nieuwe trend, niet zozeer een gevolg van de globalisering, maar eerder van de technologische evoluties die eigen zijn aan het huidige tijdperk. Werknemers nemen hun apparatuur overal mee naartoe. Dat heeft enkel zin als je de projecten waar je samen aan werkt ook makkelijk kunt delen op verschillende toestellen.

UHD als standaard

Ook werkgevers hebben alles graag op maat voor hen gemaakt, maar zij richten zich in eerste instantie op de invulling van de ruimtes. Bedrijven maken meer en meer gebruik van analytics en AI om er op toe te kijken dat hun footprint zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. In plaats van standaard conferentiezalen te voorzien, laten bedrijven ruimtes zo ontwikkelen dat ze voor verschillende doelen gebruikt kunnen worden, gaande van een kleine ruimte met UHD-displays, tot grote vergaderzalen met een LG 130’ LED of interactieve digitale borden. UHD is eigenlijk de standaard geworden in alle conferentiezalen. Dit komt voor een deel omdat in veel bedrijfsmeetings de nodige gegevens zo gedetailleerd zijn dat ze met hoge resolutie bekeken moeten worden en anderzijds omdat UHD displays kunnen inzoomen zonder kwaliteitsverlies van beeld.

Als er één ding is dat zowel werkgevers, werknemers als klanten gemeen hebben, dan is het dat ze technologie willen die vlekkeloos werkt. Gebruikers zijn intussen vertrouwd met allerhande gebruiksvriendelijke interfaces. Dat maakt all-in-one partnerships zo zinvol. LG partners hebben het allemaal: content management systemen, het visualiseren van data, presentatietools én video, en dat allemaal in één. Klanten kunnen op hetzelfde adres aankloppen voor zowel de installatie als het beheer én bovendien is de technologie eenvoudig en intuïtief te gebruiken. En wat over alle sectoren werkt, kan ook worden aangepast aan specifieke branches.

Veelzijdigere arbeidsmarkt

Ook veel onderwijsinstellingen hebben het traditionele krijtbord vervangen door digitale borden die live kunnen worden aangepast. Leerkrachten kunnen tijdens hun lessen dingen aanduiden en lesmateriaal delen met hun studenten. Zo kunnen ze het engagement in hun klassen en aula’s een nieuwe dimensie geven.

In het beveiligingswereldje worden daarnaast UHD-technologie en 0,44 mm bezel videowalls in controlecentra gebruikt om intensief in real time te monitoren.

De globalisering heeft een heel veelzijdige arbeidsmarkt gecreëerd die op zoek is naar flexibiliteit, maatwerk en gebruiksvriendelijkheid. Spitsvondige werkgevers zetten daarom de beste nieuwe technologieën in om aan alle criteria te voldoen en een zo productief mogelijke werkomgeving op te zetten.

| Leestijd:

Over de auteur

LG