Ga naar hoofdinhoud

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen maken gebruik van de energie die de zon afgeeft en zetten deze om in elektriciteit. Deze technologie - die alweer enkele tientallen jaren bestaat - is veilig en betrouwbaar. En dit is het beste nieuws: u hoeft geen elektricien te zijn om te begrijpen hoe het allemaal werkt! Laten we eens kijken naar de manier waarop uw dakpanelen uw huis van energie voorzien.

 

Zonnepanelen absorberen zonlicht

De zonnepanelen zijn de meest zichtbare onderdelen van uw systeem. Ze liggen op het dak van uw huis en laten zich door de zon strelen. De panelen zijn vervaardigd van silicium, een halfgeleidend element dat elektrische stroom opwekt bij de aanraking door zonlicht. Uw panelen zien er donker uit, ook overdag, omdat ze zonlicht absorberen en zo vermogen opwekken. Zonnepanelen hebben de grootste opbrengst op zonnige dagen en produceren minder als het bewolkt is, regent of sneeuwt. De hoeveelheid opgewekte elektriciteit hangt ook af van factoren als temperatuur, tijd van de dag en de dakhoek en oriëntatie van het paneel. Hoe meer zonlicht het paneel kan absorberen, des te meer elektriciteit deze opwekt. Uw installateur van zonnepanelen kan u vertellen welke panelen voor uw dak het beste zijn.

 

Omvormers toegelicht

De door uw zonnepanelen opgewekte elektriciteit wordt gelijkstroom (DC) genoemd. Dit is dezelfde soort elektriciteit die ook in accu's zit opgeslagen. Gelijkstroom werkt fantastisch voor kleine zelfstandige lasten, zoals een zaklamp, maar is niet geschikt om op het elektriciteitsnet te worden aangesloten of om grote apparaten bij u thuis ermee van stroom te voorzien. Daar komt de omvormer om de hoek kijken - een omvormer zet zonne-energie om in elektriciteit, die vervolgens uw huis of uw lokale elektriciteitsnet binnenkomt. Het systeem op uw dak wordt geïnstalleerd met een string-omvormer, een unit die op alle zonnepanelen in uw systeem is bevestigd.

 

Uw elektriciteit gebruiken

Wat er gebeurt met de door uw zonnepanelen opgewekte stroom bepaalt u helemaal zelf! In veel gevallen is er gemeentelijk beleid om eigenaren van zonnepanelen te stimuleren de door hen opgewekte energie te verkopen aan het plaatselijke energiebedrijf. Maar u kunt ook bij u thuis een accu installeren om de energie op te slaan en deze zelf gebruiken. Wat u kiest, hangt af van wat voor uzelf het beste uitkomt.

Door een gedetailleerd idee te hebben van de werking van uw systeem, bent u in staat om vragen te stellen wanneer de installateur bij u langskomt en u de redenen voor zijn aanbevelingen uitlegt. En het beste van alles is: het is gemakkelijk! Panelen absorberen het zonlicht en zetten de energie om in elektriciteit. Omvormers maken vervolgens de elektriciteit geschikt voor gebruik.

| Leestijd:

Over de auteur

LG