Ga naar hoofdinhoud

Investeren in zonnepanelen: voordelig of juist niet?

Steeds meer huiseigenaren, maar ook huurders van woningen willen het toenemende aantal zonuren benutten door te investeren in zonnepanelen. Overwegingen zoals het meehelpen met het behalen van de klimaatdoelstellingen én het verlagen van de electriciteitskosten spelen een rol. Momenteel kunnen eigenaren van nieuwe zonnepanelen nog gebruik maken van bepaalde regelingen, maar kan dit straks ook nog?

 

Salderen

Momenteel kunnen eigenaren gebruik maken van de salderingsregeling. Deze regeling, die nog tot 1 januari 2023 ongewijzigd blijft, zorgt ervoor dat extra opgewekte stroom, dus stroom die wordt opgewekt maar niet direct wordt gebruikt, wordt terug geleverd aan het net. Het overschot wordt integraal van de eindafrekening voor het energieverbruik afgetrokken. Per 1 januari 2023 zal deze regeling geleidelijk aan worden afgebouwd. Zoals in de onderstaande tabel te zien is, mag er vanaf 2023 ieder jaar 9% minder gesaldeerd worden. Deze ontwikkeling betekent echter niet dat investeren in zonnepanelen niet meer interessant is.

 

(Bron: Solarmagazine)

 

Energiebelasting

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar hoeveel belasting je nu eigenlijk betaalt over elektriciteit. Afgelopen Prinsjesdag is door de regering een belastingverlaging aangekondigd op opgewekte stroom . De energiebelasting die huiseigenaren gaan betalen over de opgewekte energie, wordt verlaagd met 0,34 eurocent per kilowattuur in de eerste schijf tot en met 10.000 kilowattuur. Dat is gunstig voor verreweg de meeste zonnepaneelbezitters, aangezien de meeste particuliere zonnepaneelbezitters minder dan 10.000 kWh opwekken.

Daarnaast mogen eigenaren van zonnepanelen onder de aangepaste salderingsregeling straks, door de 9% afname per jaar, toch iets meer salderen dan tot nu toe verwacht. Dit heeft een gunstig effect op de terugverdientijd van zonnepanelen. Volgens TNO zal in 2030 de terugverdientijd van zonnepanelen uiteindelijk maar 3 jaar hoger liggen dan nu het geval is. Dit betekent dat een eigenaar van zonnepanelen gemiddeld gezien dan na 10 jaar helemaal kostenvrij is. Indien de eigenaar beschikt over zonnepanelen en een omvormer van goede kwaliteit én met lange productgaranties, heeft hij tenminste 15 jaar gratis opbrengst uit zijn panelen Dit voordeel is dus nog steeds enorm ten opzichte van degenen die geen zonnepanelen hebben.

 

Opslaan van je opgewekte stroom

Met zulke wisselvallige dagen als in ons Nederlandse klimaat, weet je nooit wat je te wachten staat qua zonuren. Om goed voorbereid te zijn op uiteenlopende weersomstandigheden, kan een zonnebatterij de juiste uitkomst bieden.

Met een batterij wordt het overschot aan opgewekte energie opgeslagen. Hierdoor blijft de energie beschikbaar om in te zetten op momenten dat de zon niet schijnt.

 

Voordelig

Met het afbouwen van de salderingsregeling worden sommige consumenten afgeleid van de voordelen van zonne-energie. Zo wordt al gauw de verwachting gecreëerd dat de energierekening na 2023 flink zal oplopen, ondanks de aanwezigheid van zonnepanelen.

Niets is echter minder waar, want de salderingsregeling verdwijnt niet direct. De regeling wordt geleidelijk aan afgebouwd, dus hoe eerder er wordt geïnvesteerd, hoe beter. Hierdoor kan er momenteel tot nog wel 10 jaar gebruik worden gemaakt van de salderingsregeling bij de aanschaf van nieuwe zonnepanelen.

| Leestijd:

Over de auteur

LG