Ga naar hoofdinhoud

Investeren in zonnepanelen: voordelig of juist niet?

Steeds meer huiseigenaren willen het toenemende aantal zonuren benutten door te investeren in zonnepanelen. Geen verkeerde keuze vanwege verschillende overwegingen, bijvoorbeeld vanuit het klimaat of voor de eigen portemonnee. Momenteel kunnen eigenaren van nieuwe zonnepanelen nog gebruik maken van bepaalde subsidies en regelingen. Hoe zit dat in de zonnige toekomst?

 

Salderen

Momenteel kunnen eigenaren de salderingsregeling inzetten. Deze regeling, die nog tot 1 januari 2023 ongewijzigd blijft, zorgt ervoor dat extra opgewekte stroom wordt terug geleverd aan het net. Het overschot wordt daarna van de eindafrekening voor het energieverbruik afgetrokken. Per 1 januari 2023 wordt deze regeling geleidelijk aan afgebouwd. Daarmee lijkt het voor sommigen plotseling een stuk minder interessant om te investeren in zonnepanelen.

 

Voordelig

Met het afbouwen van de salderingsregeling worden sommige consumenten afgeschrikt van de voordelen van zonne-energie. Immers: Nederland kent ook genoeg dagen waarop de zon nauwelijks achter het wolkendek tevoorschijn komt, dus loont investeren in zonnepanelen dan nog wel? Zo wordt al gauw de verwachting gecreëerd dat de energierekening na 2023 flink zal oplopen, ondanks de aanwezigheid van zonnepanelen.

Niets is echter minder waar. Los van de duurzame voordelen die zonnepanelen met zich meebrengen, verdwijnt de salderingsregeling niet direct. Zoals eerder aangegeven, wordt de regeling geleidelijk aan afgebouwd. Hoe eerder je investeert, hoe beter. Hierdoor kan je momenteel tot nog wel 10 jaar gebruik maken van de salderingsregeling bij de aanschaf van nieuwe zonnepanelen.

 

Opslaan als

Met zulke wisselvallige dagen als in ons Nederlandse klimaat, weet je nooit wat je te wachten staat qua zonuren. Om goed voorbereid te zijn op uiteenlopende weersomstandigheden, kan een zonnebatterij de juiste uitkomst bieden.

Met een batterij systeem sla je het overschot aan opgewekte energie op in een externe unit. Hierdoor blijft de energie beschikbaar om in te zetten in het geval van bewolkte dagen, bijvoorbeeld tijdens een regenachtige dag. Daardoor kun je energie die je niet direct gebruikt opslaan en bespaar je verder op je eigen energierekening.

Hoewel de salderingsregeling uiteindelijk zal verdwijnen, zijn de mogelijkheden rondom zonnepanelen nog altijd eindeloos. Wil je meer weten? Bekijk hier ons assortiment.

| Leestijd:

Over de auteur

LG