Ga naar hoofdinhoud

Met LED creëer je een eindeloos groot scherm met alle kleuren van de regenboog

LED is een term die je in diverse markten tegenkomt, denk aan LED-verlichting, LED-televisies, maar ook grote LED-schermen. Al deze LED-producten hebben vrij weinig met elkaar gemeen, behalve dat ze dezelfde naam dragen en allemaal op de een of andere manier met licht werken. Door het gebruik van deze term voor verschillende producten is niet altijd duidelijk hoe LED werkt wanneer het gaat om LED-schermen. Wat maakt deze LED-schermen nou zo bijzonder?

 

Een LED-scherm lijkt van een afstand op een grote TV, maar eigenlijk is het een lichtshow dat door duizenden mini lampjes wordt aangestuurd. Individuele LED-modules maken het mogelijk om een eindeloos groot scherm te bouwen. Deze modules staan met elkaar in verbinding en dat zorgt ervoor dat je naar één groot beeld kijkt. Wat is LED en hoe werkt een LED-display?

 

Wat is LED en hoe werkt het?

De afkorting van LED staat voor: Light Emitting Diode. LED is een op zichzelf staand lampje dat licht uitstraalt in een bepaalde kleur. Wanneer je dicht bij een LED-scherm gaat staan zijn de LED-lampjes duidelijker zichtbaar op het paneel, terwijl deze vanaf een grotere afstand niet meer te zien zijn. Voor het tonen van kwalitatieve content, ben je afhankelijk van drie factoren: het LED-lampje, het scherm en hoe het LED wordt aangestuurd. Stroom zorgt voor een signaal dat via een chip naar ieder LED-lampje wordt gestuurd. Deze chips en processoren bevinden zich aan de achterkant van de module. De chips sturen de LED-lampjes in milliseconden aan, waardoor de juiste kleuren worden getoond.

 

Hoe fijner de pixel, hoe hoger de resolutie

De LED-lampjes bestaan uit drie verschillende kleuren: rood, groen en blauw. Deze kleuren worden de RGB-kleuren genoemd en worden individueel aangestuurd. De lampjes zijn per drie gegroepeerd en worden samen één pixel genoemd. De RGB-kleuren zorgen voor de juiste kleurwaarde en met deze drie kleuren worden alle kleuren van de regenboog nagebootst. Wanneer je verschillende pixels samenbrengt en deze individueel een kleurnauwkeurigheid geeft, vormt dit het beeld. Hoe verder je van het scherm afstaat, hoe duidelijker de kleuren in elkaar overlopen. De stijlregel bij een LED-display luidt als volgt: hoe dichter de pixels bij elkaar staan, hoe hoger de resolutie is. De afstand tussen de pixels wordt een pixel pitch genoemd. Hoe kleiner de pixel pitch, hoe mooier het beeld van een kleinere afstand is.

 

De meest unieke eigenschappen van LG

LG gebruikt hoogwaardige kwaliteit LED in drie varianten: RGB-kleuren in één LED (3-1 SMD), RGB-kleuren plus wit in één LED (4-1 SMD) en COB (Chip on Board). Het aansturen van de kleuren en dus het LED-lampje gebeurt zo snel dat dit met het blote oog niet op te merken is. De LED-schermen van LG worden aangestuurd door eigen ontwikkelde chips (a7). De chips geven aan wanneer en hoe hard de lampjes moeten branden. Door de vele ervaring in de chipmarkt hebben we bij LG het gehele LED-proces in eigen beheer; wat uniek is in de markt.

 

Met LED-modules kun je een oneindig groot scherm bouwen. Bij LG maken we gebruik van een zogenoemde master-rij, vanuit waar het signaal en de power worden doorgegeven aan de andere modules. De master-rij is de onderste rij LED-schermen. Mocht het voorkomen dat een individuele module in het midden niet meer naar behoren werkt, dan nemen de andere modules het verder over en valt dus niet een gehele rij met schermen uit.

 

Met alle losse modules kun je een scherm uitbouwen tot ieder gewenst formaat. Het opbouwen van een LED-scherm van LG is gemakkelijk en vrijwel draadloos. Dit zorgt ervoor dat je minder stroompunten nodig hebt en dat het monteren eenvoudig verloopt. Het vervangen van een module is hierdoor ook eenvoudiger.

 

LG en LED gaan hand in hand

In de toekomst zullen huidige projecties en videowalls worden vervangen door LED-displays. De voornaamste reden hiervoor is de kwaliteit van LED. Denk hierbij aan een scherp en levendiger kleurgebruik, waardoor content beter tot zijn recht komt. De trend rondom LED wordt dus alleen maar groter: in iedere omgeving een passende oplossing, zowel binnen als buiten en eindeloos veel mogelijkheden wat betreft formaat. LED heeft de toekomst en wij van LG streven naar de hoogst haalbare innovaties op het gebied van displays!

| Leestijd:

Over de auteur

LG