Ga naar hoofdinhoud

Schermpje, schermpje aan de wand: de perfecte plek voor digital signage

Wanneer je gaat investeren in digital signage ben je hard op weg om de zichtbaarheid van je bedrijf te vergroten. Wellicht wil je meer klanten aantrekken of juist de bezoekerservaring naar een hoger niveau tillen. Hoe dan ook, voor je overgaat tot het aanschaffen van displays is het van belang na te denken over het type content dat je wilt laten zien, maar vooral: waar je dit wilt laten zien.

Digital signage wordt tegenwoordig door allerlei bedrijven gebruikt voor tal van toepassingen. Toch vragen al die bedrijven zich hetzelfde af voor ze displays aanschaffen: wie wordt het publiek van de content? Waar zullen de schermen te zien zijn, binnen of buiten? En welke boodschap is op die plek geschikt? De antwoorden op deze vragen zijn de sleutel tot een effectieve digital signage strategie.

Bouwstenen van succesvolle digital signage
Het opzetten van een succesvolle strategie begint bij het in kaart brengen van de omgeving waar je zichtbaar wilt zijn. Het is belangrijk om te weten wat mensen in specifieke gebieden doen en wat voor boodschap je aan hen wilt meegeven. De beste digital signage content speelt in op de locatie waar het publiek zich bevindt en draagt bij aan een waardevolle ervaring. Daarnaast is een duidelijke call-to-action ook essentieel voor een optimaal resultaat.

De term ‘point-of-purchase’ zal je niet onbekend in de oren klinken. Je ziet displays vaak bij de kassa staan, maar er zijn nog veel meer plekken waar een display van waarde kan zijn. Vervang ‘purchase’ door een andere actie en je krijgt keuze uit verschillende typen digital signage:• Point-of-entry: entrees en lobby’s van grote gebouwen spelen een belangrijke rol bij de eerste indruk en zijn een geschikte plek voor het inzetten van bewegwijzering. Zo kun je met schermen mensen eenvoudig de goede kant op wijzen, zonder dat ze iemand hoeven aan te spreken om de weg te vragen.
Point-of-waiting: wachtruimtes lenen zich uitstekend voor infotainment, zodat mensen worden vermaakt terwijl ze wachten. Op die manier lijkt de wachttijd een stuk korter dan die in werkelijkheid is. Artsen tonen in hun wachtruimtes vaak gezondheidstips, maar ook mooie foto’s of kunstwerken om mensen op hun gemak te stellen.
Point-of-interest: digitale billboards zijn een goede manier om de aandacht te trekken. Op een studentencampus brengen billboards studenten op de hoogte van lokale gebeurtenissen, terwijl ze in drukke steden een schat aan informatie bieden aan zowel toeristen als lokale bevolking. Winkeliers kunnen met deze displays extra informatie delen of klanten over een speciale korting inlichten. Bij musea lenen touchscreens er zich juist uitstekend voor om een extra dimensie aan tentoonstellingen te geven.
Point-of-exit: tot slot is er natuurlijk altijd een moment van gaan. Hotels maken bij de uitgang van lobby’s gebruik om restaurants, attracties, vervoersopties en het weer te allen tijde weer te geven.

Wanneer je voor ogen hebt wat voor type content je wilt weergeven, wordt het een stuk eenvoudiger de juiste display te vinden. Wanneer je de display bijvoorbeeld buiten wilt plaatsen, is het goed rekening te houden met de zichtbaarheid van het beeld bij fel zonlicht of hevige regen. Een professional kan je adviseren over alle mogelijkheden – van touchscreen tot transparante display. Maak samen eens een wandeling op de gewenste locatie om ervan verzekerd te zijn dat alle ogen op jouw boodschap gericht zijn, de installatie praktisch is en aan alle veiligheidseisen voldoet. Het klinkt eenvoudig, maar in de praktijk blijkt vaak dat mooie content onopgemerkt blijkt of de inhoud genegeerd wordt door gebrek aan waarde. Een goede strategie is dus key!

| Leestijd:

Over de auteur

LG