Ga naar hoofdinhoud

Van plasma tot LED LCD en OLED

Van plasma tot LED LCD en OLED. wat is de toekomst van het beeldscherm?

Plasmaschermen leken onoverwinnelijk in de zeroes. Toch werden ze al gauw links en rechts ingehaald door de populariteit van LCD. Nu zet OLED de industrie weer op scherp. OLED is de perfecte opvolger voor plasma en LED LCD. OLED heeft in tegenstelling tot plasma een betere resolutie en verbruikt minder energie. Maar waarin zit het voornaamste verschil tussen LED LCD en OLED? Het licht dat OLED uitzendt kan pixel voor pixel worden geregeld, wat zorgt voor een oneindig contrast en een perfect zwart beeld.

Als OLED-displays zwart worden, worden de pixels echt uitgezet. Hierdoor zijn ze niet alleen erg efficiënt in energieverbruik als er donkere inhoud wordt getoond. Als kijker ervaar je een absolute, perfecte zwartkleur.
Naast het diepst mogelijke zwart produceert OLED levensechte kleuren en bredere kijkhoeken in vergelijking met conventionele schermen met achtergrondverlichting.
Het dunne en elektronische ontwerp van OLED betekent dat de displays kunnen worden gevormd tot onconventionele vormen, waaronder concave en convexe vormen.

Het onderzoeksteam van LG heeft ook een transparant display gemaakt met behulp van OLED-technologie, met een model dat op ISE 2018 werd gedemonstreerd en dat alleen van glas leek te zijn gemaakt, maar dat ook in staat was om mooie inhoud met levendige kleuren te reproduceren.

Incheon International Airport

Incheon Airport installeerde een indrukwekkend OLED-display met grote, gespleten panelen waarvan de halfronde curve de traditionele Koreaanse dakranden weerkaatst, ontworpen door Wilmotte & Associes.
Nog maar een paar jaar geleden was het nog onmogelijk dat een scherm een stoffen banner na zou bootsen; denk maar eens aan de scherpe randen en de tienhoekige curve van gekoppelde plasma-schermen. Nu maken de OLED-displays van LG echter het onmogelijke mogelijk. Het kolossale aantal schermen biedt een 180-graden uitzicht op de sterrenhemel en het vuurwerk met een hoog contrast dat alleen OLED kan bieden. Ervaar het zelf in deze video.

Dubai Aquarium

De grootste OLED-wand ter wereld wordt door de meer dan 80 miljoen jaarlijkse bezoekers gezien als het middelpunt van de Dubai Mall.
De gebogen wand is geplaatst boven het enorme reservoir van het Dubai Aquarium. De 1,7 miljard pixels, bestaande uit 820 LG OLED-panelen, zouden op elkaar gestapeld hoger zijn dan de Burj Khalifa.
De wand heeft drie Guinness-prijzen gewonnen voor "World's Highest Resolution Screen", "World's Largest OLED Screen" en "World's Largest Video Wall". Bekijk het in deze video!

N Seoul Toren

Het hoogste punt in Seoul is de thuisbasis van een paar van de meest innovatieve toepassingen van OLED-schermen. De N Seoul-toren begroet bezoekers door ze onder te dompelen in een OLED-tunnel, waar fantastische uitzichten in Seoul worden getoond. De N Toren beschikt ook over een veertien meter lange panorama, dat het Gyeongbokgung-paleis laat zien gedurende de seizoenen.
Kijkers krijgen in het panorama elk detail van de seizoenswisselingen te zien. Een golvend lint van panelen laat traditionele en moderne Koreaanse ontwerpen zien. De ervaring wordt afgedekt door bloemenmandala’s van Kathy Klein, tentoongesteld op een cirkel van schermen. Ervaar het zelf in deze video.


Auteur: João Moreira, Digital Signage pre-Sales Manager bij LG

| Leestijd:

Over de auteur

LG