Ga naar hoofdinhoud

Vang het licht vanaf beide kanten met de LG 60-Cell NeON 2 BiFacial

De BiFacial zonnepanelen van LG spreken in feite al tot de verbeelding. ‘Twee gezichten’: de zonnecellen kunnen van beide kanten licht opvangen. Daardoor kan ook via de achterzijde energie worden opgewekt, bijvoorbeeld via licht dat wordt gereflecteerd via het dak, of via licht dat wordt weerkaatst door naburige PV-panelen of via reflectie van sneeuw. BiFacial-panelen zijn de ideale oplossing wanneer je nóg hogere rendementen uit je panelen wilt halen dan met traditionele, eenzijdige panelen. Maar, wanneer zijn BiFacial-panelen van toegevoegde waarde?

 

Testcondities

Het antwoord daarop is vrij simpel: vanaf het eerste moment dat een zonnepaneel in gebruik is, levert het opbrengst op. De uiteindelijke opbrengst is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de plaatsing, de omgevingsfactoren en de testcondities van het paneel. De standaardtestcondities (STC) van de LG 60-Cell NeON 2 BiFacial zonnepanelen zorgen ervoor dat elk geflitst paneel een temperatuur van 25 graden behaalt onder een hellingshoek van 1,5 graden. Hierdoor wordt een prestatie van 340 watt geleverd door de zonnecellen aan de voorzijde van het paneel.

De achterkant van de 60-Cell NeON 2 BiFacial zonnepanelen ondergaat ook een testconditie, genaamd BiFi100. Hierdoor wordt ook de achterkant bestraald onder een hellingshoek van 1,5 graden en een paneeltemperatuur van 25 graden waardoor tot 20 watt extra resultaat kan worden behaald. In combinatie met de 340 watt van de voorkant van het zonnepaneel, kan dit al gauw enorme voordelen op jaarbasis opleveren.

 

Plaatsing

Niet iedereen beschikt over de meest optimale plaats voor zonnepanelen die ook via de achterkant energie kunnen opwekken. Ook daar spelen namelijk veel factoren mee, zoals onder meer de weerkaatsing van diffuus licht via de ondergrond. Hoewel misschien het in eerste instantie niet mogelijk lijkt dat er op een bepaald dak diffuus licht weerkaatst wordt, zorgt de nabije omgeving onbewust vaak voor plotselinge reflecties die de 60-Cell NeON 2 BiFacial zonnepanelen dan opvangen. Daarnaast is het altijd mogelijk om via een installateur advies in te winnen over de optimale plaatsing van BiFacial zonnepanelen.

 

Jaarlijkse opbrengst

De verwachte jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen wordt ook wel omschreven als ‘yield’. Deze opbrengst is onderhevig aan onder meer de locatie van de zonnepanelen en het aantal zonuren. Installateurs kunnen deze inschatting maken met behulp van software, om zo te voorspellen hoeveel kilowattuur er op jaarbasis mogelijk wordt opgewekt. De 60-Cell NeON 2 BiFacial levert 340 watt en dankzij de cellen aan de achterzijde kan er 1% tot 1,5% aan extra energie worden geleverd. Op jaarbasis lijkt dit misschien een klein extraatje. Indien je echter kijkt naar de totale levensduur van de LG-panelen, namelijk 25 jaar of langer, dan gaat het om een groot opbrengst verschil.

 

Overtuigd van de LG 60-Cell NeON 2 BiFacial zonnepanelen? Dan kun je kiezen uit de panelen in verschillende uitvoeringen:

LG 60-Cell NeON 2 BiFacial

345W / 340W / 335W

 

Voor meer informatie kun je terecht op:

NeON® 2 BiFacial: https://www.lg.com/nl/neon-2-bifacial-60-cell

 

| Leestijd:

Over de auteur

LG