Ga naar hoofdinhoud

Wat is een groene woning?

Een steeds grotere groep huisbezitters denkt na over het verduurzamen van hun woning. De voornaamste redenen om actie te ondernemen, zijn onder andere het terugdringen van de effecten op het klimaat en kostenbesparing. Hoe dan ook: het concept van ’groene huizen’ wordt steeds populairder. Maar waar moeten we precies aan denken bij een groene woning?

 

Over het algemeen spreken we over een groen huis wanneer er milieuvriendelijke factoren, zoals bijvoorbeeld een duurzaam HVAC-systeem, zijn ingebouwd. Groene woningen worden tenslotte ontworpen om duurzaam en energie-efficiënt te zijn, en om een kleinere ecologische voetafdruk te hebben dan traditionele woningen. Zonnepanelen zijn daarbij een natuurlijke aanvulling op milieuvriendelijke woningen omdat ze het gebruik van schone, duurzame energie mogelijk maken en tegelijkertijd op lange termijn een besparing op de gebruikskosten opleveren.

 

Elementen van duurzame huisvesting

Een voordeel van groene woningen (ook wel duurzame woningen genoemd) is een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Groene woningen worden bijvoorbeeld gebouwd, of aangepast, voor het gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie of geothermische energie. Daarom kunnen ze de toename van broeikasgassen in de atmosfeer, ten opzichte van niet-duurzame energiebronnen, verminderen. De groene huizen kunnen ook worden ontworpen om andere hulpbronnen te behouden: zo kunnen ze watersystemen gebruiken die minder water verbruiken of hergebruiken. 

 

Het is een eenvoudig proces om ‘groene’ kenmerken in een nieuwbouwwoning te verwerken. Maar elke andere woning kan met een paar verbeteringen energie-efficiënter worden. Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt in Nederland dat de vergunningaanvragen vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Energieneutrale oplossingen, zoals zonnepanelen, zullen daardoor waarschijnlijk alleen maar meer toenemen.

 

Wel of niet groen bouwen?

Naarmate meer Nederlanders milieubewuster worden, lijkt de toekomst van groen bouwen positief. Het helpt dat energie-efficiënte technologieën blijven verbeteren en dat de kosten voor de consument van sommige technologieën, zoals bij zonnepanelen, dalen.

 

Groene bouwkosten en financiële voordelen blijven zich ontwikkelen, maar één ding is duidelijk: hoe meer we nieuwe huizen bouwen en oude huizen renoveren om energiezuinig te zijn, hoe milieuvriendelijker ons land wordt. Dat is een positieve stap voor de bescherming van het milieu, hier en in de rest van de wereld.

| Leestijd:

Over de auteur

LG