Ga naar hoofdinhoud

De Kazerne: een monumentale uitstraling, maar een modern binnenklimaat.

Achtergrond

In een oude marechaussee-kazerne, een monumentaal pand midden in het centrum van Eindhoven, ging vier jaar geleden een nieuw concept van start onder de officiële naam De Kazerne - Home of Design. In de eerste fase in 2015 is een restaurant, expositieruimte en theater in het pand opgetrokken. Fase twee, waarbij De Kazerne is omgetoverd tot een internationaal podium voor de creatieve industrie, is afgerond in januari 2019. Momenteel huisvest De Kazerne onder meer twee restaurants, vergader- en expositieruimtes, hotelkamers, een receptie en een designwinkel.

Uitdaging

Een pand met een grote diversiteit aan gebruiksfuncties. Zo kan De Kazerne het best worden omschreven. Daar lag dan ook de uitdaging in dit project: de kamers moesten gekoeld, verwarmd en geventileerd worden. Maar alle ruimtes verschillen enorm van elkaar. Iedere ruimte heeft zijn eigen vorm, look en feel. Bovendien diende de authentieke uitstraling van het monumentale pand behouden te blijven. De klimaatsystemen met leidingen en luchtkanalen mochten dan ook niet in het oog springen.

Daarnaast moest voorkomen worden dat bezoekers vanaf het binnenterrein zouden uitkijken op allerlei techniek die uit het dak zou steken. De aandacht moest juist op het interieur van De Kazerne komen te liggen. Dit in tegenstelling tot de industriële panden die je tegenwoordig vaker tegenkomt, waarbij men juist alle leiding- en kanaalwerk wil zien. De oude marechaussee-kazerne diende dus dezelfde uitstraling te behouden, maar dit wel in combinatie met een optimaal klimaat voor iedere gebruiker.

Oplossing

Zowel bij de eerste als tweede fase is het installatiebedrijf Van den Hoff uit Eindhoven verantwoordelijk geweest voor de W-technische installatie. Om aan alle wensen te voldoen, zijn er verschillende systemen aangelegd, allen aangedreven door een LG Multi V5 warmtepomp. Het eerste systeem is aangesloten op het restaurant en de vergaderruimtes. Hierbij is gebruik gemaakt van uitblaas-nozzles. Dit zijn kegelvormige roosters die veel worden toegepast in hoge, grote ruimtes en zorgen voor een gelijkmatige luchtverdeling. Daarnaast zijn de kanalen weggewerkt in het interieur.

Het tweede systeem bevat de hotelkamers, die allemaal een eigen stijl hebben. Ook hier is maatwerk verricht. De wandunits met de aanzuig- en uitblaasroosters zijn immers zo in het interieur geplaatst en opgenomen dat ze het uiterlijk van de kamers niet in de weg zitten. Bij het derde systeem – de expositieruimtes, de receptie met winkelfunctie en de kantoren – zijn 4-wegcassette units verwerkt in het gestucte plafond.

WTW-units van LG zorgen voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vuile lucht. Op het dak is gebruik gemaakt van speciale ventilatiekappen die qua hoogte en breedte niet te zien zijn vanaf de binnenplaats maar wel aan de technische eisen voldoen. 

Voordeel

Door al het geleverde maatwerk wordt het zicht van de bezoekers niet belemmerd door de klimaatsystemen, terwijl het binnenklimaat intussen wel voldoet aan de gestelde eisen. Via verschillende oplossingen zijn de systemen uiteindelijk weggewerkt in het interieur. Daarnaast zijn alle systemen aangesloten op de centrale computer in de receptie. Hierdoor kan het klimaat zowel in de ruimtes zelf als bij de centrale receptie worden geregeld.

Voor het ontwerp is al in een vroeg stadium samengewerkt met partner Centercon. Dat is essentieel voor de goede afloop bij een complex project als dit, zo beaamt Van den Hoff. Het heeft geresulteerd in een tevreden eigenaar en gebruiker. Zelf is Van den Hoff ook tevreden: “Dit zijn leuke uitdagende projecten waar je al je kennis en ervaring in kwijt kunt en waar je ook elke keer weer van leert.”

Meer weten over onze producten?

Vul het contactformulier in voor meer informatie, we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

 

privacybeleid gelezen en goedgekeurd.

| Leestijd:

Over de auteur

LG