Ga naar hoofdinhoud

De Krook is klaar voor de toekomst

 

Achtergrond

De Krook is in 2017 geopend in Gent. Het is een plek waar iedere Gentenaar welkom is, waar men kan ondernemen, ontdekken en vooral ontmoeten. Het moderne gebouw omvat onder andere de nieuwe stadsbibliotheek, een café, groenzones en kantoren en labo’s van de universiteit Gent en imec. imec richt zich op digitaal onderzoek en het stimuleren van ondernemerschap. Hiervoor maakt imec onder andere gebruik van unieke nano-elektronica en digitale technologieën. Ook bundelt het de krachten met andere bedrijven, de onderzoekswereld, de burger en de overheid.

Dit prachtig staaltje architectuur werd ontworpen door TVHV Coussée & Goris architecten / RCR Arquitectes en opgevolgd door bouwheer cvba Waalse Krook.

Uitdaging

Gezien het innovatieve karakter van De Krook, kon digital signage niet ontbreken. Uit rondvragen, brainstorms en co-creatiesessies met de bibliotheekbezoeker is er een reeks van wenselijke visualisaties/content opgesteld, waar burgerparticipatie en informeren de belangrijkste drijfveren waren. Op basis van deze content werden vereisten opgesteld voor de software. Zo moest de software onder meer voldoen aan Third party content. Dat wil zeggen dat content gemaakt moet kunnen worden door externe partners. Verder moest de software (real-time) interactief zijn en de datawall moest minimaal 30FPS video kunnen afspelen.

Voor de hardware waren er ook eisen. De content en beweging moest zo stil mogelijk zijn. De kijkhoek van de schermen moest > 120 graden zijn en het kleurcontrast moest voldoende groot zijn. Ook mochten de beelden op de schermen niet storend zijn in de ruimte. Belangrijk hierin was een mat scherm en hoge pixeldensiteit en regelbare brightness. Verder moesten de beelden aan minimum 30fps / Hz kunnen afgespeeld worden.

Oplossing

Imec wilde een DataWall die met tien gekoppelde schermen in interactie gaat met onderzoekers en bezoekers van De Krook. De ultra stretch displays van LG passen met hun unieke schermverhouding perfect binnen het strakke geheel van De Krook. Samen vormen zij de datawall. De Datawall heeft als visie om een moderne beiaard te zijn voor Gent, met een focus op wat er zich allemaal afspeelt op digitaal vlak. De Datawall heeft als doel om deze onzichtbare wereld van data, behapbaar te visualiseren in het meest publieke gebouw van Gent, De Krook. 

Met de imec-software kunnen met open webtechnologie visualisaties, games en interactieve bevragingen worden gemaakt. Momenteel kunnen externen samen met imec nieuwe content maken op relatief korte termijn. Later zullen externen de content zelfs helemaal alleen kunnen maken op een kosten-efficiënte manier.

De software op de schermen was geschikt om "tiling" te gebruiken. Hiermee kunnen verschillende schermen als een scherm gebruikt worden. Deze tiling functionaliteit is gecombineerd met software die alle 10 schermen gesynchroniseerd te kunnen aansturen met interactieve content (via een browser). De unieke formfactor van de schermen past ook bij de look van het gebouw en is geschikt om verschillende opstellingen te maken.

Voordeel

Het voornaamste voordeel van de Datawall-opstelling met LG stretch schermen is dat er een nieuw canvas gecreëerd is voor digitale kunst, burgerparticipatie en het informeren over onderzoek en data in de stad. Deze nieuwe manier van verhalen vertellen en vragen kunnen stellen opent heel wat deuren voor bedrijven, beleidsmakers en onderzoekers. De cijfers worden op een creatieve en interactieve manier gedeeld met de bezoekers. Daarnaast is de Datawall een teken dat De Krook een bibliotheek is die durft te veranderen en de digitale wereld omarmt.

Meer weten over onze producten?

Vul het contactformulier in voor meer informatie, we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

 

privacybeleid gelezen en goedgekeurd.

| Leestijd:

Over de auteur

LG