Ga naar hoofdinhoud

Energiebesparend klimaatsysteem is fraai verwerkt in nieuwe Dunkin’ Donuts

 

Achtergrond

Dunkin’ Donuts is een internationale koffie- en donutfirma die is opgericht in de Verenigde Staten. Het bedrijf staat bekend om zijn zoete donuts en heeft dagelijks vijf miljoen klanten, verdeeld over winkels in meer dan dertig landen. In april 2018 opende Dunkin’ Donuts een vestiging in Eindhoven, de elfde zaak in Nederland.

Uitdaging

Dunkin’ Donuts benaderde huisinstallateur Climapartners BV uit Heerhugowaard een week voordat het klimaatsysteem moest worden geïnstalleerd. De bouwwerkzaamheden waren toen al in de afrondende fase. Climapartners BV moest daarom snel schakelen met distributeur Centercon en LG Air Solutions. Doordat de winkel volledig uit glas is opgetrokken en zich in een winkelcentrum bevindt, was er geen plaats om de buitenunit aan de gevel te bevestigen of op het dak te plaatsen.

Het vormde een interessante uitdaging om LG’s warmtepomp in het gebouw te integreren zonder dat dit het zicht van de bezoekers zou aantasten, terwijl er tegelijkertijd een optimaal binnenklimaat gegarandeerd moest worden.

Oplossing

De werkzaamheden konden binnen een week beginnen vanwege de heldere communicatie met het winkelcentrum en de aannemer, maar ook vanwege de beschikbare voorraad van alle LG producten en de directe levering door Centercon. Er is gekozen voor de Multi F (DX) buitenunit, waarop drie Cassettes zijn aangesloten die drie binnenruimtes (de winkel, keuken, Create Your Own Donut-area) verwarmen of koelen. Climapartners moest creatief te werk gaan en monteerde de buitenunit in een oude toiletgroep naast de winkel. De deur is vervangen door een groot rooster, waarna er via een luchtkanaal wordt gezorgd voor de aan- en afvoer van de lucht. Hierdoor functioneert de buitenunit alsof deze ook daadwerkelijk buiten is opgesteld.

Voordeel

Door de compactheid van de Cassettes konden deze op een nette manier in het plafond worden verwerkt en zijn ze nauwelijks zichtbaar. Doordat de Cassettes de lucht aan vier zijdes uitblazen, ontstaat in elke ruimte een optimale luchtcirculatie. De buitenunit is buiten het gezichtsveld geplaatst, waardoor het zicht van de winkelbezoeker niet wordt belemmerd. Daarnaast beschikken de Cassettes over een aanwezigheidssensor, die regelmatig controleert of er iemand in de ruimte aanwezig is. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunnen de binnenunits zichzelf terugtoeren of uitschakelen. Dit zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing. Ook is het mogelijk om de temperatuur via een thermostaat afzonderlijk per ruimte te regelen. Kortom, een optimaal en energiezuinig klimaatsysteem en eveneens een fraai ogende winkel.

Meer weten over onze producten?

Vul het contactformulier in voor meer informatie, we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

 

privacybeleid gelezen en goedgekeurd.

| Leestijd:

Over de auteur

LG