Ga naar hoofdinhoud

LG’s klimaatsysteem en duurzame ambities van Techval: de perfecte match

 

Achtergrond

Als technisch installatiebedrijf uit het Brabantse Nuland richt Techval zich voornamelijk op de hotel- en horecasector. Het bedrijf is opgericht in 1992 en inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met veertig medewerkers en twintig freelancers die waar nodig bijspringen. Onder de klantenkring van de installateur vallen onder andere het Van der Valk-concern en restaurantketen Vapiano. Techval groeide uit zijn jasje en verhuisde daarom een paar maanden geleden naar een nieuw, duurzaam en energiezuinig pand.

Uitdaging

Voor directeur Gert-Jan Schoones zijn duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijke speerpunten. Als installateur van duurzame klimaatsystemen is zelf het goede voorbeeld geven erg belangrijk. Gert-Jan wilde dit dan ook niet alleen roepen, maar ook daadwerkelijk in de praktijk brengen. Hoe? Daar had Gert-Jan wel ideeën over. Zo werd onder andere besloten om een bestaand pand vanuit de Eemshaven te demonteren, te verplaatsen naar Nuland en het dak te bedekken met zonnepanelen. Een doelstelling van Techval is om het pand op termijn volledig zelfvoorzienend te laten worden, onder meer door elektriciteit uit de zonnepanelen in accu’s op te slaan. Bouwen zonder gasaansluiting past eveneens in de duurzame doelstelling van het bedrijf. Deze duurzame ambities mochten overigens niet ten koste gaan van het welzijn en het comfort van de medewerkers. Aangezien LG en distributeur Centercon al partners zijn – en de installateur zeer tevreden is over de samenwerking tussen alle partijen – kwam Techval bij hen uit met de vraag voor een gasloos en energiezuinig klimaatsysteem dat zorgt voor een ideaal binnenklimaat.

Oplossing

De warmtepompen van LG vormen de ideale oplossing voor een duurzaam en energiezuinig pand. Er zijn drie Multi V5 warmtepompen gebruikt voor het pand dat nu 1400 vierkante meter beslaat. Later volgt nog een uitbreiding van vierhonderd vierkante meter, waarbij een extra warmtepomp zal worden ingebouwd. Op dit moment gebruikt Techval twee warmtepompen voor de vloerverwarming en een voor het koelen en verwarmen van de lucht. Tevens zijn er voor de ventilatie twee LG ERV-units geplaatst. Deze units zorgen ervoor dat de verse lucht in het pand wordt gebracht en de vervuilde omgevingslucht naar buiten wordt afgevoerd. Daarbij wordt de warmte uit de afgevoerde lucht eerst uitgewisseld met de verse lucht en teruggebracht naar binnen. Dit zorgt voor een energiebesparing. Techval heeft de complete installatie zelf aangelegd, de samenwerking met LG en Centercon was hierin wederom erg prettig.

Voordeel

Gert-Jan is te spreken over de werking van de LG warmtepompen. Het binnenklimaat wordt door de medewerkers op het hoofdkantoor als prettig ervaren. De lucht wordt immers continu ververst. Het systeem werkt geluidloos en de temperatuur kan per kantoor worden geregeld. Zo komt het regelmatig voor dat ruimtes aan de zonkant van het pand worden gekoeld, terwijl de kantoren aan de schaduwkant juist verwarmd worden. Door het gebruik van de Heat Recovery Distribution Box is hier al overdracht van energie, zonder de compressoren buiten gaan draaien. De regelbaarheid van deze klimaatoplossing is dan ook ideaal. Twee bedrijven gaven bij de installateur al aan interesse te hebben in eenzelfde systeem als Techval voor hun panden. Door de energiezuinigheid van het systeem past het eveneens prima in de duurzame en maatschappelijk verantwoorde kernwaarden van Techval.

Meer weten over onze producten?

Vul het contactformulier in voor meer informatie, we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

 

privacybeleid gelezen en goedgekeurd.

| Leestijd:

Over de auteur

LG