Ga naar hoofdinhoud

Creatieve manieren voor hotels om drie p’s te verbeteren


Verminder e-waste
Recyclen is de meest zichtbare tactiek voor gasten. Begin met het instellen van papier-, glas-, metaal- en kunststofrecycling in het gehele hotel, doneer voedsel dat overblijft aan voedselbanken of laat het verwerken tot compost. Simpele, maar impactvolle initiatieven.

Een grotere zorg is echter het elektronische afval (e-waste). E-waste is een van de snelst groeiende afvalstromen en zorgt voor vervuiling van water, lucht én bodem. Hotels kunnen hier nog flink op besparen. Zo hebben het Hilton hotel en LG hun krachten gebundeld en een pilot opgezet om bijna 400 tv’s te recyclen en te vervangen door flatscreens met een Energy Star-certificaat. Maar liefst 99 procent van de tv-onderdelen kon worden gerecycled. Deze samenwerking met het Hilton was slechts een onderdeel van de bijna 25.000 ton elektronica die LG Electronics USA in één jaar heeft gerecycled.


Vijfsterren bijenhotel
Of hotels nu omringd zijn door hectaren groen of drukke stadsblokken, elk hotel kan zijn omgeving zowel duurzaam als mooi maken. Zo zijn er bijvoorbeeld droogtebestendige planten die minder behoefte hebben aan water, maar nog steeds oogverblindend zijn. Gebruik natuurlijke ongediertebestrijding in plaats van chemische middelen. Dit kan variëren van sprays van eucalyptus tot insectenafstotende planten zoals goudsbloemen of lavendel. En wat denk je van bijenhotels? Steeds meer trendy stadshotels zetten ongebruikte dakoppervlak in voor deze bijzondere verblijfplaats. Hierdoor wordt niet alleen de bedreigde bij geholpen, maar het levert ook nog eens overheerlijke honing voor de gasten op.


Schakel over op sleutelkaarten
Er zijn ook veel simpele aanpassingen die hotels kunnen doorvoeren om energie te besparen. Ledlampen en tl-verlichting kunnen de gewenste helderheid geven met een veel lagere kilowattbehoefte, maar ook grote apparaten zoals koelkasten en tv’s kunnen energiezuiniger zijn. Gebruik sleutelkaarten die gekoppeld zijn aan verlichting en temperatuurregeling, zodat apparaten worden uitgeschakeld op het moment dat de gasten hun kamer verlaten.

Naast het verlagen van energieverbruik, is het ook mogelijk om naast traditionele energiebronnen duurzame energie in te zetten. Zelfs de kleinste daken bieden ruimte voor enkele zonnepanelen – naast het bijenhotel natuurlijk!


Papierloos werken
Het belangrijkste dat hotels met papier kunnen doen, is het gebruik ervan verminderen. Er zijn tal van systemen die dit mogelijk maken. Zo kunnen hotels gemakkelijk met gasten communiceren dankzij het LG Pro:Centric Direct content managementsysteem. De televisie voorziet naast entertainment ook in lokale informatie en een individueel berichtensysteem. Losse papiertjes met persoonlijke boodschappen zijn zo verleden tijd. Facturen worden per e-mail verzonden en worden enkel afgedrukt op verzoek. Wanneer het noodzakelijk is om papier te gebruiken, zorg dan dat het gemaakt is zonder giftige chemicaliën zoals chloor of kwik en dat het gecertificeerd is door de Forest Stewardship Council (FSC).


Levendig visitekaartje
Een laatste tip, maar zeker niet de minst belangrijke is om voldoende aandacht te besteden aan het personeel. Zij zijn tenslotte het belangrijkste contactpunt tussen gast en hotel. Werknemers bepalen voor een groot deel het gevoel van de klant en het imago van het hotel. Als het personeel uitstraalt dat milieu hoog in het vaandel staat, zal de gast dit ook onthouden. Hier is een beetje ondersteuning vanuit het management voor nodig, maar deze groep heeft een grote invloed op de duurzame groei van het hotel.

| Leestijd:

Over de auteur

LG