Ga naar hoofdinhoud

LG Hospitality dag: focus op de toekomst

Regeren is vooruitzien. Dit gezegde stamt uit de negentiende eeuw maar is actueler dan ooit. Steeds meer bedrijven beseffen immers dat goed beleid niet alleen beperkt blijft tot het heden; inspelen op veranderingen en klantwensen van de toekomst is de laatste jaren steeds belangrijker.

“Je moet weten wat er speelt in de toekomst”, verduidelijkte Sander Pahlplatz, Business Development Manager bij LG, tijdens de drukbezochte Hospitality dag van LG in Amstelveen. Tijdens twee sessies werden tientallen geïnteresseerden bijgepraat over de nieuwste hotelinnovaties op het gebied van onder meer tv- en klimaatoplossingen.

Verschuiving naar jongere generaties
We kunnen concluderen dat er in de hotelbranche momenteel een verandering plaatsvindt; de babyboomers (geboren tussen pakweg 1940 en 1955) reizen minder dan voorheen, terwijl Generatie X (tussen 1955 en 1970) momenteel een piek laat zien. Laatstgenoemde generatie verblijft momenteel namelijk het meest in hotels. Het gaat daarbij, aldus Pahlplatz, voornamelijk om zakenreizen.

Het is volgens hem verleidelijk om je als hotel op deze groepen te focussen, maar juist nu is het moment om vooruit te kijken. De blik van de hotelbranche moet verschuiven naar de jongere generaties; de digital natives die vergroeid zijn met hun telefoon. Pahlplatz doelt daarmee op de Millennials (tussen 1980 en 1994) maar ook op Generatie Z (tussen 1990 en 2000). “Deze generaties vertegenwoordigen 40 procent van de Amerikaanse bevolking”, legt Pahlplatz uit. Daaruit blijkt wel dat meebewegen met hun digitale wensen essentieel is.

Televisie slechts onderdeel van gehele hotelervaring
Maar wat wil de jonge generatie? Allereerst iets simpels als genoeg elektriciteitspunten en USB-poorten, juist vanwege hun telefoon. Bovendien, zo legt Pahlplatz uit, willen ze eigen content kijken op hun eigen device. Niet voor niets zijn streamingsdiensten als Netflix razend populair. “Wifi is dus belangrijker dan voorheen”, merkt Pahlplatz terecht op. Hij vertelt dat een head end televisiesysteem, waarbij men keuze heeft uit 300 (veelal buitenlandse) kanalen, niet de interesse van jongeren wekt.

Pahlplatz: “Vroeger was de televisie het middelpunt van guest entertainment, maar in de nabije toekomst is dat slechts een onderdeel van de gehele hotelervaring. In de toekomst zullen namelijk alle devices met elkaar in contact staan, het is dus verstandig om te investeren in de juiste infrastructuur.”

Betere klantbeleving
Als hotel wil je eigenlijk een netwerk creëren waarbij alle apparaten vanaf een punt zijn aan te sturen. Dit is efficiënt, kostenbesparend en kan – onder meer via geanonimiseerde data – de klantervaring naar een hoger niveau tillen. “Je kunt als hotel immers precies uit de data halen welke kanalen, apps of services veel gebruikt worden en op basis daarvan bepalen wat in trek is en wat overbodig. Zo druk je de kosten maar creëer je ook een betere klantbeleving, precies wat de jongere generatie zoekt.”

Gasloze energietransitie
Ook op het gebied van klimaatoplossingen gaat het nodige veranderen, niet in de laatste plaats door de energietransitie waarin de Nederlandse gaskraan op termijn dicht gedraait wordt. “Daar kun je het mee eens zijn of niet, maar dat er zaken drastisch op de schop gaan en dat dit ons allemaal raakt, is wel duidelijk”, legt Wilco Henzen, Sales Manager bij LG Air Solution, uit. “Dus stel jezelf als hotelier de vraag; kan mijn hotel energievriendelijk en gasloos worden en wat zijn daarin de mogelijkheden?”

Henzen ziet dat er steeds meer vraag is naar oplossingen waarbij koelen en verwarmen via één enkel klimaatproduct gebeurt en dit allemaal op een gasloze manier. “Ze willen een energiezuinig systeem dat de cv-installatie vervangt. Voor veel fabrikanten is dit nieuw terrein, maar niet voor LG, wij doen dit al zo’n vijftien jaar. De pilot-fase zijn we dus allang voorbij.”

Energiebesparing en milieuvriendelijker
Sterker nog, de mogelijkheden om zowel warmte als koeling te hergebruiken zijn er al. Dit levert een fikse energiebesparing op en is bovendien een stuk milieuvriendelijker. Henzen: “Denk aan de hotelkeuken waar veel warmte hangt. Die warmte kun je onttrekken en verloren laten gaan of je houdt de warmte zo lang mogelijk vast om daarmee andere ruimtes op de juiste temperatuur te brengen.”

Het is nu al mogelijk om iedere kamer gasloos te voorzien van warm water door een hydromodule aan te sluiten op de warmtepompinstallatie. Henzen: “We halen temperaturen van 50 tot zelfs 80 graden. Daardoor kunnen we het verwarmde water als tapwater gebruiken, bijvoorbeeld voor het douchen of daar waar vraag is naar warm water in het hotel”, verduidelijkt Henzen, die daarmee laat zien dat de focus van LG duidelijk op de toekomst is gericht en dat verschillende stappen bij LG vandaag al worden gezet.

| Leestijd:

Over de auteur

LG