Ga naar hoofdinhoud

Netflix op je hotel-TV? Het kan via de nieuwe oplossing van LG en GuestTek

LG Business Solutions en system integrator GuestTek presenteren een unieke oplossing voor hoteliers. De twee partijen bieden als eerste in Europa Netflix aan in hotelkamers. 

Soms blijkt juist een idee dat uitblinkt in eenvoud enorm doeltreffend. De samenwerking tussen LG, GuestTek en Netflix is er zo eentje. De partijen gaan Netflix via een applicatie exclusief integreren in de smart hotel tv’s van LG. Hierdoor kunnen hotelgasten in Europa onbekommerd en on demand naar hun favoriete Netflix-programma’s kijken via de televisie in plaats van een mobiel apparaat, simpelweg door in te loggen op hun eigen Netflix-account op tv.

Want het is wel duidelijk dat er veel vraag naar de streamingsdienst op hotelkamers is, zo betoogt marketingspecialist Annicke van der Burg van LG bij de presentatie van het plan. “En die vraag neemt alleen maar toe.” De cijfers bevestigen haar verhaal. Zo kende Netflix eind 2017 wereldwijd bijna 118 miljoen gebruikers en dat aantal loopt naar verwachting in vijf jaar tijd op naar 200 miljoen. Van der Burg: “In Nederland kijkt bijna een op de drie huishoudens regelmatig naar Netflix. Daarnaast geeft tachtig procent van de hotelgasten aan dat ze voor het slapen gaan graag naar de streamingsdienst kijkt.”

Licentie

Daarom is het bijna verwonderlijk dat het eerder nog niet mogelijk was om de streamingsdienst standaard via hoteltelevisies aan te bieden, aangezien dit voor hotelgasten de meest comfortabele manier is om naar Netflix te kijken. Vanaf nu kan dat wel, uitsluitend via nieuwe LG-smarttelevisies, omdat LG hier samen met partner GuestTek als enige een licentie voor heeft ontvangen van Netflix.

Door de aanschaf van televisies met Netflix sorteert de hotelier voor op de toekomst, legt business developer Sander Pahlplatz van LG, even later uit. Via slides laat hij zien hoe het hotellandschap de afgelopen jaren drastisch is veranderd. Platte ultra HD televisies met vloeiende en scherpe beelden of streamingvideodiensten (OTT) die via verschillende devices zoals tablet, tv of mobieltje worden bekeken, worden langzaamaan gemeengoed. In de toekomst zal Internet of Things (IoT) een belangrijke rol op zich nemen.

Generaties

Dit komt mede omdat millenials zich steeds nadrukkelijker melden op de hotelmarkt. Pahlplatz: “Millenials, geboren na 1980, zijn heel erg gedreven door techniek en sociale netwerken. Heel anders dan de babyboomers die vlak na de oorlog zijn geboren en vooral herkenbaarheid en eenvoud willen. Daartussen zit nog generatie X. We zien nu dat de babyboomers steeds minder uitgeven aan hotels, dat generatie X aan hun top zit en de millennials juist steeds vaker hotels boeken.”

Deze verschuiving zorgt ervoor dat hotels steeds vaker proberen om van hun oude televisies nieuwe te maken, zodat ze als het ware als smart tv’s werken om zo de nieuwe generatie te bedienen, aldus salesdirector Gert-Jan Reinders van GuestTek. “Dat kan door een set up box aan de televisie te koppelen”, verduidelijkt Reinders van GuestTek, een bedrijf dat breedbandtechnologie en interactieve tv-oplossingen in hotels installeert. Reinders: “Ik ben echter van mening dat hoe minder extra apparaten je installeert in je hotelkamer, hoe kleiner de kans op problemen wordt. Daarom hebben we ook een oplossing met LG zonder set up box, dat gaat dus direct via de smart tv.”

Reinders vervolgt: “Netflix op de televisie klinkt als een eenvoudige oplossing, maar het was tot nu toe nog niet mogelijk. Nu kan het wel, tenminste als het een oplossing van GuestTek is in combinatie met een LG-televisie. En het kost de hoteleigenaren en de gebruikers niets extra’s, er zijn geen licentiekosten bijvoorbeeld. Dit levert Netflix extra klandizie op, dus voor hen is het ook aantrekkelijk. Daarbij hoef je maar een keer in te loggen en word je na vertrek uit het hotel automatisch uitgelogd. Het is een mooie samenwerking, want er is bewezen dat er een markt voor is.”

| Leestijd:

Over de auteur

LG